2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een studie van de school in Leuven voor massacommunicatie en de Katholieke Universiteit Leuven heeft aangetoond dat het gebruik van de mobiele telefoon na bedtijd op lange termijn effect kan hebben op de slaaptijd.

De studie is gebaseerd op 1656 leerlingen met een gemiddelde leeftijd van 13.7 jaar in de jongste groep en 16.9 jaar in de oudste groep. Dit onderzoek laat blijken dat het late gebruik van mobiele telefoons na een jaar kan leiden tot verhoogde vermoeidheid. Degene die de telefoons minder dan eens per maand gebruiken zullen een jaar later een 1,8 maal grotere kans hebben om erg vermoeid te raken. Bij het gebruik minder dan eens per week wordt deze kans 2,2 keer zo groot. Bij het gebruik één maal per week wordt dit 3,3 keer zo groot en bij gebruik vaker dan eens per week wordt deze kans zelfs 5,1 maal zo groot. In het algemeen was 35 procent van de gevallen waarbij men extreem moe was toe te wijden aan het gebruik van de mobiele telefoon.

De tijd dat men de telefoon gebruik heeft ook een impact gehad op het niveau van vermoeidheid. Het gebruik van de telefoon direct na bedtijd zorgt voor een vergrote kans op vermoeidheid van 2,2 maal. Gebruik tussen middennacht en drie uur ’s nachts zorgt voor een vergroting van 3,9 keer en nog hoger, voor degene die de telefoon de hele nacht door gebruiken werd dit 3,3 maal zo groot.

Dit onderzoek noemt telefoongebruik zelf als boosdoener, maar wanneer men in het algemeen lang op blijft zal dit hetzelfde effect hebben. De American Acedemy of Sleeping Medicine raadt mensen aan om televisies en computers uit de slaapkamer te houden. Ook raadt zij de gebruiker aan om je aan een vaste bedtijd te houden, te zorgen voor een rustige sfeer in de slaapkamer en voedsel en drinken te vermeiden dat cafeïne bevat.