2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft is van plan de kernel van Windows flink kleiner te maken. Op dit moment werken 200 programmeurs van Microsoft aan MinWin, de kernel die in de volgende Windows-versie aanwezig zal zijn, zo maakte Eric Traut in een presentatie op de universiteit van Illinois bekend.

"Een heleboel mensen vinden Windows een zwaar, bloated besturingssysteem. Dat is eigenlijk helemaal geen slechte omschrijving, moet ik toegeven", aldus Eric Traut. "Dus hebben we MinWin ontwikkeld. Het is nog niet zo klein als ik eigenlijk zou willen, maar we hebben geprobeerd alle lagen eruit te halen om zo ervoor te zorgen dat we een schone architectuur hebben".

De microkernel heeft een grootte van ongeveer 25 MB en bevat slechts 100 bestanden, dit lijkt heel erg weinig. Windows Vista’s-corebestanden hebben een grootte van 4 GB en gebruiken daarvoor 5 duizend bestanden en ook de Windows Server 2008-corebestanden zijn 1,5 GB groot. MinWin is zo klein dat het zelfs geen grafische schil bevat. Het opstartlogo is een Windows-vlag volledig opgebouwd uit ASCII-karakters, een techniek die reeds door iedereen, behalve door spammers, is afgeschreven.

MinWin zal alleen intern gebruikt worden en niet in productie gaan. Het zal onder andere als basis dienen voor de aankomende Windows-versie die de codenaam 7 draagt en in 2010 wordt verwacht. "We zullen MinWin gaan gebruiken in alle op Windows-gebaseerde producten. Het zal draaien op mediacenters, servers en mobiele apparaten".

Twee van de grootste kritiekpunten op Windows is altijd de slechte performance en de grootte geweest. Dit was ook het geval bij Windows Vista. Door de kernel helemaal te strippen en deze als basis voor Windows 7 te gebruiken hoopt Microsoft dat hier verandering in komt, zowel qua de snelheid als grootte.

Volgens Analyst Michael Cherry bouwt Microsoft MinWin nog voor een andere reden. "Dit klinkt alsof het voor hypervisors, waar Microsoft al een tijdje over praat, gebruikt gaat worden", zegt Michael Cherry. "Het lijkt erop dat we in de toekomst eerst een dunne hypervisorlaag krijgen en daarbovenop het besturingssysteem. Alles wat Microsoft kan doen om de eerste laag zo klein mogelijk te maken, is goed".

Een hypervisor, ook bekend als een virtualisatiemanager, is software die ervoor zorgt dat meerdere besturingssystemen die tegelijkertijd draaien dezelfde processor kunnen gebruiken. Voorbeelden zijn Virtual PC en VMware Workstation. Microsoft zegt al jaren dat ze van plan is hypervisors in Windows te integreren.

"Het probleem dat Microsoft al heel erg lang heeft is dat ze niet de juiste balans kan vinden tussen het erin stoppen van features voor performanceredenen en het ze er weer uithalen voor stabiliteitsredenen", aldus Cherry. "Toch is de vraag hier, kunnen ze zichzelf disciplineren om de microkernel echt klein te houden?".

De uur durende presentatie van Eric Traut kan op deze pagina worden bekeken.