4min

Tags in dit artikel

, , ,

Android, het open besturingssysteem voor smartphones dat gisteren door Google werd gepresenteerd kan rekenen op gemengde reacties. Vanuit de Linuxwereld is overwegend positief gereageerd op de nieuwkomer, maar concurrenten verwachten er niet al te veel van.

Zoals eerder te lezen was op deze website heeft Google gisteren haar plannen bekendgemaakt rond haar open besturingsysteem voor smartphones, genaamd Android. Tevens kondigde Google de Open Handset Alliance (OHA) aan, waarin het bedrijf zal samenwerken met partners uit de industrie, waaronder T-Mobile en HTC. Het is niet verwonderlijk dat de eerste reacties op deze aankondigingen snel de media bereiken, zowel van voorstanders als concurrenten van Google.

Bedrijfsleven is overwegend positief

In het bedrijfsleven en de Linuxwereld wordt overwegend positief gereageerd op de initiatieven van Google. Volgens expert kan Android het mobiele Linuxplatform zijn waar bedrijven lange tijd op hebben zitten wachten. Momenteel zijn er wel mobiele Linuxinitiatieven, maar de compatibiliteit is door de grote variëteit aan initiatieven ver te zoeken. Experts verwachten dat Google en haar partners, die verenigd zijn in de OHA, ervoor kunnen zorgen dat Android door meer bedrijven en fabrikanten als standaard geaccepteerd wordt, waardoor Android een stabiele en levensvatbare optie kan worden voor bedrijfsmatige toepassingen.

Experts en bedrijven kijken dan ook met veel belangstelling uit naar de exacte details van Android en OHA. Uit de aankondiging van Google is al gebleken dat de focus voorlopig ligt op consumententoepassingen, maar volgens analist Avi Greengart van Current Analysis zijn er veel bedrijven die maar al te graag op een goed rijdende trein willen springen. "We hebben van veel IT-managers vernomen dat er al diverse mobiele zakelijke oplossingen zijn die nu nog op de plank blijven liggen omdat er geen goed platform voor is. We weten nu nog niet wat de exacte plannen zijn rond Android en OHA, maar het feit dat Google erachter zit geeft het plan bij voorbaat al meer kans van slagen", aldus Greengart.

Alternatieve mobiele Linuxplatforms hebben het volgens Greengart nog niet klaar weten te spelen om een grote gemeenschap om zich heen te verzamelen, iets dat Microsoft met Windows Mobile en RIM met BlackBerry wel gelukt is. Toch vinden de mensen achter de bestaande Linuxplatforms wel dat de OHA zal moeten toetreden tot de bestaande coalities in de sector.

Google moet samenwerken met bestaande partijen

Volgens Jim Ready, CFO van Monta Vista Software moet de OHA samen gaan werken met bsetaande organisaties als de Linux Mobile (LiMo) Foundation, het Linux Phone Services (LiPS) Forum en de Consumer Electronics Linux Foundation. "We hebben het aantal verscheepte consumententelefoons met Linux op zien lopen tot 40 miljoen stuks, dus Google vindt nu niet het wiel uit. Het echte voordeel wat te behalen is, is verdere standaardisatie", aldus Ready.

John Bruggerman van Wind River is het hier gedeeltelijk mee eens, volgens hem zijn LiMo en de OHA de enige oplossingen die op de lange termijn levensvatbaar zijn, omdat ze beide gesteund worden door grote operators en bedrijven. Wind River maakt zelf deel uit van de OHA en is de hoofdverantwoordelijke voor de aanpassingen aan de kernel van Android. Volgens Bruggerman zal het licentiemodel van Wind River vergelijkbaar zijn met het Fedora model van Red Hat. Android zal aangeboden worden onder het Apache Open Source model, wat betekent dat de basis software elementen gratis te verkrijgen zijn, maar dat voor aanvullende ondersteuning, diensten en software een commerciële relatie wordt aangegaan tussen Wind River en een partner van de OHA.

Concurrenten niet onder de indruk

Bruggerman verwacht overigens niet dat andere mobiele besturingssystemen zoals Windows Mobile en Symbian direct veel marktaandeel zullen moeten inleveren nu Android op de markt is, maar behoort het wel tot de snelstgroeiende platformen op de markt. Wat betreft die eerste constatering zijn de concurrenten van Google het roerend met Bruggerman eens. Nokia, grote afwezige op de OHA lijst, liet weten dat het Android niet als bedreiging ziet. Ook Symbian, de grootste speler op de markt, liet weten niet direct onder de indruk te zijn. Volgens het bedrijf zijn er al meerdere partijen opgestaan die als serieuze concurrent bestempeld werden, maar die het niet gehaald hebben. Google zal het dan ook niet makkelijk krijgen zo denkt Symbian.

Microsoft reageerde vrij laconiek op de aankondiging. "Het klinkt alsof ze een grote groep mensen bij elkaar halen om een besturingssysteem te ontwikkelen, iets wat wij al vijf jaar lang doen. Ik zie niet in welke impact zij dan zouden moeten hebben", aldus Scott Horn van Microsofts Windows Mobile business. Microsoft verwacht overigens dat er tot het eind van haar gebroken boekjaar in juni 2008 twintig miljoen telefoons met Windows Mobile zullen worden verkocht.