2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft wil met de komst van Service Pack 1, dat het eerste kwartaal van 2008 het groene licht moet gaan zien, ook gelijk een WGA update doen. WGA is een stukje software dat controleert of de versie van het besturingssystem wel legaal is.

De nieuwe WGA update geldt voor alle versies van Windows Vista, dus ook voor OEM licenties en dergelijke. Fabrikanten en distributeurs zijn al ingelicht over de veranderingen. Microsoft zegt zelf dat het de software moet blijven ontwikkelen omdat crackers ook niet stilzitten. De gebruiker kan nog zelf kiezen of hij Service Pack 1 wil installeren, de WGA update is daarmee dus ook niet verplicht. Als de gebruiker losse updates wil downloaden van de Microsoft site zal er wel eerst weer gevraagd worden om een WGA update.

Uit een onderzoek van ‘Mystery Shopper’ blijkt dat de gebruiker vaak niet doorheeft dat hij een illegale Windows versie heeft. Gebruikers dienen alsnog allerlei ‘crash reports’ in, maar Microsoft helpt geen mensen met een illegale versie.

"De grote meerderheid van de Windows Vista-gebruikers heeft een legitieme versie. Wie zonder het te weten een niet-legitieme versie blijkt te gebruiken bieden we alle hulp om alsnog aan een legitieme versie te komen. Slachtoffers van zeer goed vervalste software kunnen onder voorwaarden zelfs gratis vervangende software krijgen", zegt Goswijn Thijssen van Microsoft Nederland. "We vinden het erg belangrijk om gebruikers en bedrijven te beschermen tegen de gevaren van namaaksoftware. Zo blijkt uit onderzoek dat deze vaak ongewenste software bevat, zoals spyware en virussen. Daarnaast willen we ook concurrentievervalsing in het zogenaamde verkoopkanaal tegengaan. Verder doen we dit natuurlijk ter bescherming van ons intellectueel eigendom en om omzetderving tegen te gaan."

Windows Vista is heel duidelijk met het waarschuwen en geeft de gebruiker dertig dagen de tijd om een legaal serienummer in te voeren. De meldingen van Windows Vista kunnen vergeleken worden met die van Windows XP, zegt Microsoft. De WGA validatie slaat geen persoonlijke gegevens op. Enkel het IP wordt tijdelijk opgeslagen om WGA validaties goed te kunnen afronden. TÜViT heeft hier ook onderzoek naar verricht en hetzelfde geconcludeerd.

De nieuwe beveiliging zorgt ervoor dat Windows nog wel opstart, maar zal de functionaliteit indammen. Zo kan de gebruiker nog maar één uur op het internet surfen en wordt de achtergrond wit. Microsoft wil gebruikers zo gaan verplichten om een legale Windows Vista versie te gaan gebruiken. Hoelang deze methodes echter standhouden is nog maar de vraag, de crackers zitten ook niet stil.