1 min

Tags in dit artikel

,

Linus Torvalds heeft aangegeven dat hij vindt dat GPL2 het beste bij Linux past. Hij wil hiermee GPL3 niet afdoen, want dat heeft ook zeker zijn goede kanten, maar hij denkt dat GPL2 beter geschikt is. GPL is een aantal voorschriften waaraan de gebruiker zich dient te houden wanneer hij gebruik maakt van de software. Dit wordt ook wel een licentie genoemd.

GPL3 is het afgelopen jaar gelanceerd door the Free Software Foundation, onder andere om patentrechtzaken tegen te gaan en te zorgen voor compatibiliteit in opensource software.

Torvalds heeft een hele tijd fel tegen GPL3 gestreden en vond dat de nieuwe versie het werk onderdrukte. Hierop is hij echter afgelopen oktober teruggekomen, hij erkende toen dat GPL3 handig kan zijn voor sommige stukken software. Hij benadrukt echter wel dat Linux hier niet bijhoort.

Linux kan ook niet zomaar veranderen van GPL-licentie denkt Torvalds, aangezien men al vijftien jaar bezig is met het ontwikkelen op de GPL2 licentie. Wanneer je de licentie zou veranderen zou dit voor rechtzaken zorgen, zo denkt Torvalds.