Volgens beveiligingsbedrijf Panda Security bevat wereldwijd maar liefst elf procent van alle Windows computers malware die hen tot deel van een botnet maakt. En tenzij er ingrijpende stappen worden ondernomen, zal dit aantal alleen maar toenemen, dagelijks komen er namelijk 500.000 nieuwe besmette machines bij één of ander botnet.

Panda zegt dat de meeste Windows computers besmet raken doordat ongepatchte applicaties gebruikt worden voor het installeren van malware. Maar liefst 57 procent van alle malware wordt verspreid via hackertools die misbruik maken ongepatchte lekken in software. Ook social engineering-tecnieken worden gebruikt voor het verspreiden van malware, denk bijvoorbeeld aan de geïnfecteerde wensen die de Storm Worm verspreidde bij oud en nieuw.

De groei van de botnets betekent ook een groei van het aantal verstuurde spamberichten, want inmiddels wordt 85 procent van alle spam verstuurd via de botnets. En nu we het toch over spam hebben, kunnen we ook even vermelden dat bij een gemiddelde thuisgebruiker 50 procent van alle ontvangen mails in de archieven kan als ‘spam’. Bij bedrijven loopt dit op van 85 procent tot 95 procent.

Ondanks de hoge dreiging, zijn vele internetgebruikers hardleers. "Het is al lastig genoeg om eindgebruikers bewust te maken zodat ze geen applicaties van onbekenden draaien, en het wordt nog lastiger als het om multimedia content gaat. Het bekijken van multimedia contentvan onbekende bronnen is een bedreiging van de veiligheid van het systeem."