2min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit interne e-mails blijkt dat Microsoft bewust, maar onder protest van medewerkers, de systeemeisen voor een ‘Vista Capable’-logo omlaag gegooid. Microsoft heeft dit gedaan onder druk van Intel.

Microsoft werd vier april al voor de rechter gedaagd wegens het misleiden van consumenten met het Vista Capable-logo. Door deze rechtszaak is er een interne e-mailwiselling openbaar geworden die meldt dat Microsoft onder druk van Intel de systeemeisen naar beneden heeft gehaald.

"Ten langen leste hebben we de vereisten verlaagd om Intel te helpen haar kwartaalomzet te halen, zodat de door konden gaan met het verkopen van moederborden met 915 chips erin", zegt John Kalkman, OEM-baas van Microsoft, deze tekst komt oorspronkelijk uit een interne e-mail.

Managers van Microsoft hebben echter wel klacht ingediend, de 915-serie van Intel kan Vista’s pracht namelijk niet aan. "We gaan door de knieën voor Intel" en "we laten Intel onze consumentenervaring voorschrijven", aldus Mike Ybarra.

Jim Allchin was destijds co-president van Microsoft’s Platforms & Services, ook hij geeft zijn visie over deze kwestie: "Ik was hier niet bij betrokken en het is moeilijk voor mij om nu erin te stappen en alles terug te draaien. Wellicht kunnen we door het oog van de naald kruipen als we ‘capable’ alleen gebruiken voor ‘oude’ typen hardware."

Intel ontkent echter alles, volgens Intel heeft Microsoft geen financiële gegevens ontvangen van de hardware-gigant. Microsoft raaskalt dus, volgens Intel.

Todd Bishop heeft de interne mailing online gezet. Todd Bishop is een journalist bij de Seattle Post Intelligencer en publiceerde zeventien pagina’s over deze kwestie. Buiten Microsoft’s falen zijn ook retailers ontzet. Wal-Mart is erg kwaad op Microsoft en heeft HP gelijk benaderd om stickers weg te halen van systemen die Vista niet aankunnen, maar wel zo gekwalificeerd worden.