5min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het motto van Intel op de CeBIT van dit jaar was "It starts with the chip". Het komende jaar komt Intel dan ook met de Intel Atom-processor op de markt. Een nieuwe processorreeks die gebruikmaakt van de nieuwe 45nm technologie. Begin deze maand was de aankondiging van deze chip al op Techzine te lezen, nu doen we een kleine verdieping met informatie van de CeBIT.

Intel Atom: klein maar fijn

De Intel Atom-processor is gebaseerd op Intels 45nm architectuur, die weinig energie verbruikt. Daardoor zijn deze processors uitermate geschikt voor mobiele internet apparaten (MIDs). Je kunt ook denken aan toepassingen in goedkopere laptops en desktopcomputers waar een laag energieverbruik, maar een goede performance een pré is. De processor ondersteunt snelheden variërend tussen de 1 Ghz en 2 Ghz. Voor bedrijven maar ook voor consumenten is dit natuurlijk erg interessant.


Om een beeld te geven van de nieuwe techniek zet Intel de volgende feiten op een rijtje. Zo kunnen er een biljoen nanometers in een meter. De eerste transistor gebouwd door Bell Labs uit 1947 kon je in één hand houden, maar er kunnen wel honderden nieuwe 45nm transistors in een rode bloedcel. Op één menselijke haar zou je maarliefst 2000 45nm transistors kunnen bevestigen. Tot slot passen er in theorie 44 45nm transistors op een bacterie. 45nm is dus echt heel klein. Het is eigenlijk al niet te bevatten dat het mogelijk is om zulke kleine chips te produceren. Als we dan kort vooruit kijken wordt het helemaal spannend. Intel heeft namelijk in de planning staan om in 2009 met een 32nm variant te komen.

Facelift voor Centrino-platform

Naast het feit dat Intel in 2008 haar 40-jarig bestaan viert, viert het bedrijf ook het vijfjarig bestaan van Intel Centrino-platform voor notebooks. Sinds de lancering van dit platform op de CeBIT van 2003 is Intel continue bezig geweest met het verbeteren van het platform en de componenten ervan. Nu is dan de tijd gekomen om de volgende generatie te lanceren. Deze generatie wordt in het tweede kwartaal van 2008 gelanceerd, en zal onder de naam Intel Centrino 2 verschijnen aan het grote publiek.

Nieuwe Extreme quadcores

Ook heeft Intel twee nieuwe processoren gelanceerd die geschikt zijn voor high-end desktopsystemen. Een van die processoren is de Intel Core 2 Extreme QX9770. Het is de meest luxe variant met een 12 MB L2 cache aan boord. Hij beschikt over een snelle 1600 MHz systeem bus en vier cores met een kloksnelheid van 3,2GHz. De QX9650 is het minder krachtige broertje van de QX9770 met een systeembus van 1333 MHz en een kloksnelheid van 3,0 GHz. In combinatie met de Intel X48 Express chipset behaalt dit nieuwe platform baanbrekende resultaten in de benchmarkprogramma’s van dit moment. Voor de mensen die nog meer performance willen halen uit de Intel Core 2 processor zijn de ‘bus ratio locks’ (overklokbeveiliging) verwijderd. Dit product ligt vanaf deze maand in de winkels.

Verbeterde chipsets

Enkele chipsets die net voor de zomer verschijnen zijn de P43 en de P45. Deze nieuwe chipsets zijn de opvolgers van de X48-chipset. De chipsets ondersteunen net zoals de X48 DDR3-geheugen alleen dan bij een lager energieverbruik. Het blijft natuurlijk mogelijk om het oudere DDR2-geheugen te gebruiken in combinatie met deze nieuwe chipset. De P43 en P45 zullen ook gebruik maken van Intels Fast Memory Access-technologie. Een techniek die ervoor zorgt dat het geheugen sneller uitgelezen wordt. Tot slot zullen deze chipsets voorzien worden van een dual graphics PCI Express-slot.

Enkele chipsets voor de simpelere thuis-pc of eventueel de bedrijfscomputer zijn de G43 en de G45. Het zijn tevens chipsets die helemaal gericht zijn op media en graphics. Daarbij valt te denken aan de implementatie van nieuwe technieken als Display Port. Dat is de opvolger van het bekende HDMI. Voor de bedrijfscomputer komen er nog twee aparte chipsets uit in de Intel 4-serie, te weten de de Q43 en Q45. Een chipset die gebruikmaakt van de Intel Core 2-Processor met vPro-technologie. Ook zal deze chipset gericht zijn op energiezuinigheid en nieuwe beveiligingsmogelijkheden.

Mobiele platformen: weinig energie, hoge prestaties

Als we stil staan bij mobiele toepassingen, is het sleutelwoord "Montevina". Halverwege 2008 komt Intel met de 45nm Intel Core 2 Duo Processor met een FSB van 1066 MHz. Daarnaast zal Intel afstappen van de Mobile Intel 965 Express Chipset-familie. Als plaatsvervanger komt het bedrijf met de Mobile Intel 45 Express Chipset-familie. Ook de LAN-aansluiting en de Wi-Fi-chip worden onder handen genomen, WiMAX zal optioneel zijn. Voor wat betreft het aanpakken van Wi-Fi betekent dat concreet ondersteuning voor het 802.11n-protocol, dat doorvoersnelheden tot 450mbps mogelijk maakt.

Daar het voor de meeste mensen die gebruikmaken van mobiele apparatuur als laptops een grote ergernis is dat de batterij het snel begeeft komt Intel met een oplossing. Doordat al de nieuwe technieken energie-efficiënt zijn gaat de batterij een stuk langer mee dan voorheen. Om nog een stap verder te gaan zal aan het einde van 2008 de quadcore versie van de Intel Core 2 Extreme Mobile-processor uitkomen. In 2009 komt Intel dan met een volgende generatie processoren voor het mobiele platform.

Servers op zonne-energie

Om het artikel af te sluiten belichten we Intel op het gebied van servers. Op de CeBIT stelde Intel het ‘Sun Modular Datacenter’ voor. Een door zonne-energie aangestuurd datacentrum in een standaardopstelling. Vroeger was het niet mogelijk om een door zonne-energie aangedreven centrum op te zetten. Maar met de Intel Xeon 5400 quadcore processoren die maar 80W tot 150W gebruiken op hetzelfde prestatie vermogen als oudere processoren kan dat wel.

Tot slot

Al met al kunnen we stellen dat Intel ondanks de grote voorsprong op de concurrentie dus niet stil blijft zitten. Een laag energieverbruik bij verbeterde prestaties lijkt het sleutelwoord in de strategie van Intel en in 2008 moeten we daar de eerste resultaten van gaan zien. Als afsluiter hieronder nog een korte impressie van de Intel-stand op de CeBIT 2008.