1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Zes juni wordt een belangrijke dag voor de ontwikkelaars achter Wine. Op die datum moet Wine 1.0 namelijk groen licht krijgen. Wine is een verzameling Windows-bestanden die ervoor moeten zorgen dat men op Linux ook Windows applicaties kan draaien.

Wine zorgt ervoor dat Photoshop CS2 tryout, Microsoft Powerpoint Viewer 97 and 2003, Microsoft Word Viewer 97 and 2003 en Microsoft Excel Viewer 97 and 2003 stabiel draaien bij de lancering van Wine 1.0. Het betreft dus viewers voor Microsoft Office bestanden en Photoshop CS2 tryout, waarschijnlijk zal Photoshop CS2 zelf ook goed draaien.

Wine is een verzameling Windows-API’s die ervoor moeten zorgen dat men op een ander platform dan Windows applicaties kan draaien die ontworpen zijn voor Windows. Wine bestaat, wanneer 1.0 uitkomt, precies vijftien jaar. Het voordeel van het Wine-project is het feit dat Windows-applicaties geen aanpassingen nodig hebben om te kunnen draaien op Linux, Wine ondersteunt echter niet elke applicatie. Wine dient eigenlijk als tussenstation dat handelingen in Windows omzet naar handelingen in UNIX. Zo moet er weinig tot geen snelheidsverlies optreden.

Er staan nog ongeveer vijfennegentig bugs open, deze moeten opgelost zijn vóór zes juni. Wanneer dit niet gehaald wordt, wordt de release twee tot vier weken opgeschoven. Er zijn ook een aantal bugs die mindere prioriteit hebben, deze hoeven niet perse opgelost te worden in 1.0, wanneer dit niet gehaald kan worden, worden de bugs doorgeschoven naar 1.1