1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Cubaanse autoriteiten hebben maandag de toegang tot de populairste blog-site van Cuba geblokkeerd. De site van Yoani Sanchez werd in februari 1,2 miljoen keer bezocht.

Deze site, en twee andere, worden gehost op een server in Duitsland. Als Cubanen deze site willen bezoeken krijgen ze alleen een "error downloading"-foutmelding.

"De anonieme censor van ons uitgehongerd internet hebben geprobeerd om me in een kamer op te sluiten, het licht uit te doen en ze laten m’n vrienden niet binnen", aldus Sanchez op haar blog afgelopen maandag.

Via een indirecte route moet Sanchez nu haar blogsite bezoeken. De 32-jarige afgestudeerde filoloog heeft een grote schare lezers vanwege haar postings over het dagelijkse leven op Cuba en het beschrijven van de economische moeilijkheden en politieke beperkingen.

Ze heeft onder andere kritiek op de nieuwe leider van Cuba, Raul Castro, welke vorige maan formeel de leiding van het eiland overnam van zijn broer Fidel. Ze bekritiseerde zijn vage uitspraken dat hij de levensstandaard op Cuba wil verhogen.

In een land waar de pers gecontroleerd wordt door de staat hebben Sanchez en andere bloggers het internet als een vrijplaats gevonden om hun mening te uiten.