2min

Tags in dit artikel

, ,

Uit een onderzoek, gevoerd door beveiligingsbedrijf F-Secure, blijkt dat ouders zich wereldwijd ernstige zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen op het internet. Slechts 5,5 procent van de deelnemers gelooft in volledige veiligheid op het internet en 18 procent denkt dat het internet ‘enigszins’ veilig is.

Duitse ouders zijn het meest bezorgd om de veiligheid van hun kinderen: 77 procent van de Duitse deelnemers is het oneens met de stelling dat hun kinderen veilig zijn online. In het Verenigd Koninkrijk voelt men zich daarentegen een stuk veiliger: daar is slechts 38 procent van de ouders het oneens met de stelling, maar gelukkig is slechts 4 procent van de ouders er van overtuigd dat hun kinderen volledig veilig zijn op het wereldwijde web. In Canada en de VS en Frankrijk is dit respectievelijk 7 en 6 procent.

Verder is gemiddeld slechts 7,5 procent van alle ouders het eens met de stelling dat hun kinderen niet blootgesteld worden aan ‘dubieus materiaal’. In de Verenigde Staten en Canada is 12 procent van de ouders ervan overtuigd dat hun kinderen niet in aanraking komen met ‘dubieus materiaal’. Bovendien denken meer ouders in Noord-Amerika dan in Europa dat hun kinderen de opgelegde beperkingen voor internet niet overschrijven: 27 procent van de Amerikaanse ouders is hiervan overtuigd tegenover 17 procent van de Europese ouders.

"Ouders kennen de problemen die hun kinderen online tegenkomen wel degelijk. Het is echter jammer dat ze zich niet in staat voelen om de online tijd van kinderen te beperken of de content te controleren", zegt Pär Andler, Director of Communications and Brand bij F-Secure. "Verantwoordelijk ouderschap betekent tegenwoordig ook dat je verantwoordelijk bent voor de online veiligheid van je kind. Dat hoeft echter geen groot probleem te zijn. Internetbeveiligingssoftware biedt inmiddels standaard opties voor ouderlijk toezicht. Ouders moeten inderdaad voorzichtig zijn, maar dit moet er niet toe leiden dat ze hun kinderen internetvoordelen als onderwijs, creativiteit en sociale netwerken ontzeggen."