2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft gisteren de tweede bèta van haar op zes maart aangekondigde Software Development Kit, kortweg SDK, voor de iPhone vrijgegeven.

De tweede bèta bevat een nieuwe tool, Interface Builder genaamd, waarmee ontwikkelaars de grafische interface van een applicatie kunnen creëren. Dit gebeurt door een simpel ‘drag-en-drop’-systeem waardoor men op een eenvoudige manier een hele interface in elkaar kan zetten.

Naast de nieuwe tool bevat de nieuwe SDK ook nieuwe voorbeeldcode en heeft Apple haar documentatie van een update voorzien waardoor ontwikkelaars nu optimaal gebruik kunnen maken van alle mogelijkheden die de SDK te bieden heeft.

Amper een week na de release van de SDK op zes maart hadden al zo’n 100.000 mensen de SDK gedownload. Dat aantal zal inmiddels veel hoger liggen en de verwachting is dat het slechts zal blijven stijgen gezien de gedrevenheid van ontwikkelaars om applicaties voor de iPhone te ontwikkelen.

Tijdens de keynote-presentatie waarin ook enkele ontwikkelaars het woord kregen en hun producten mochten tonen, werd al duidelijk dat de mogelijkheden van de iPhone en de SDK verre van beperkt zijn. Electronic Arts had in slechts twee weken tijd een gestripte versie van de game ‘Spore’ weten te maken die er niet alleen grafisch zeer goed uitzag, maar ook perfect gebruikmaakte van de ingebouwde functies van de iPhone.

In juni zal de SDK samen met de nieuwe iPhone-firmware zijn voltooiing vinden waarna ook tevens de Apps Store geopend zal worden. In de Apps Store kunnen ontwikkelaars hun applicaties gratis of tegen een vergoeding aanbieden om deze simpel en snel naar alle iPhone-gebruikers te kunnen distribueren.