2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nadat dit weekeinde bekend werd dat de OV-chipkaart binnen enkele seconden te kraken is, gaf Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) maandag een vervroegd rapport van de Royal Holloway University of London vrij waarin een vernietigend oordeel wordt geveld: De chip is niet veilig en moet vervangen worden door een andere.

De Staatssecretaris had de Londense universiteit opdracht gegeven om een ‘dubbelcheck’ te doen op het onderzoek door TNO. Hoewel TNO met oplossingen kwam, zijn deze door de universiteit meteen van tafel geveegd. Deze stelt dat niet bewezen is dat de oplossingen goed uitvoerbaar zijn. Hiermee krijgt de invoering van de OV-chipkaart in het Nederlandse Openbaar Vervoer opnieuw een harde klap te verwerken. Zelfs zo erg dat zowel de Staatssecretaris als de Tweede Kamer er weinig vertrouwen meer in hebben.

Op dit moment wordt de OV-chipkaart slechts op kleine schaal getest. Op de kaart staan momenteel alleen de geboortedatum en laatste reisgegevens opgeslagen. Hierdoor zou de privacy van gebruikers op dit moment niet in het geding komen. Als de OV-chipkaart echter landelijk ingevoerd wordt kan het voor criminelen financieel interessant worden om de kaart te kraken en uit te lezen. De Staatssecretaris gaat daarom nu de regie voeren en de vervoersbedrijven vragen wat zij van het onderzoek vinden en hoe ze de invoering van de kaart willen voortzetten.

De oppositiepartijen SP & Groenlinks zijn van mening dat de Staatssecretaris nu de regie op zich moet nemen en er eindelijk eens spijkers met koppen geslagen moeten worden. Volgens Emile Roemer van de SP "is de tijd er rijp voor". "Deze chipkaart is volledig finito. Als Huizinga dat vindt en een Kamermeerderheid vindt dat ook, dan moet er nu worden doorgepakt en een andere weg ingeslagen.", aldus het SP-Kamerlid.

Wijnand Duyvendak van Groenlinks vindt dat de Staatssecretaris de introductie van de OV-chipkaart stil moet leggen. Hij noemde het "onaanvaardbaar" dat Huizinga weigert zelf conclusies te trekken uit het door haar zelf gevraagde Londense onderzoek. De tijd is volgens hem gekomen dat zij "geen vragen meer stelt, maar antwoorden geeft”. De regeringspartijen CDA, ChristenUnie en PvdA blijven gematigd en vinden dat de ov-bedrijven zo snel mogelijk de knoop door moeten hakken en met een verbeterde chip moeten komen.

Volgens Lia Roefs van de PvdA is de invoering van de OV-chipkaart nog steeds een "zinnig" project. Ernst Cramer van de ChristenUnie legt de verantwoordelijheid bij de vervoersbedrijven en stelt dat er een nieuwe kaart moeten komen, maar dat de vervoersbedrijven hier voor moeten zorgen omdat zij het volgens het Kamerlid "zelf hebben aangeslingerd". Naar aanleiding van de bevindingen vragen oppositiepartijen SP & Groenlinks dinsdag een spoeddebat over de kwestie aan.