2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het One Laptop Per Child (OLPC) project heeft eerder de XO-laptop gemaakt, een laag geprijsde educatieve laptop draaiend op Linux voor kinderen in derde wereld landen. Het project komt nu met plannen voor een nieuwe generatie OLPC laptops, de XO-2.

De nieuwe XO-2 zal ongeveer 75 dollar gaan kosten en moet rond 2010 verkrijgbaar zijn. De lage prijs is opvallend gezien het feit dat de prijs van de eerste XO-laptop origineel op 100 dollar zou liggen terwijl dit nu 188 dollar is. Het OLPC-project hoopt onder andere door nieuwe ontwikkelingen in display- en processortechniek de doelprijs dit keer wel te halen.

De laptop zal geen hardware keyboard meer bevatten maar zal wel twee 16:9 breedbeeld touchscreens van Pixel Qi, een display fabrikant opgericht door de voormalige Chief Technology Officer van OLPC, krijgen. De laptop zal als een tekendoos te openen zijn waarna de twee touchscreens in één vlak kunnen liggen.

Een mogelijke toepassing van de twee touchscreens is het gelijktijdig gebruik van de laptop door twee kinderen waarbij nieuwe leerconcepten worden toegepast, één van de doelen die het OLPC-project met de XO-2 wil bereiken. Een ander belangrijk voordeel van de twee schermen is de vergrote vergelijking met een boek.

De overige vernieuwingen van de XO-2 vergeleken met de eerste XO-laptop zijn onder andere te vinden in een verlaagd energieverbruik van 4 Watt naar 1 Watt en een kleiner formaat.