2min

Tags in dit artikel

, , ,

Waar we maandag nog meldden dat Mozilla deze week de definitieve beslissing zou nemen voor een tweede releasecandidate voor Firefox 3, maakte teamleider Mike Beltzner gisteravond bekend dat deze er inderdaad gaat komen.

Na overleg wat gisteravond plaatsvond is besloten dat er ‘voldoende noodzaak’ is om een tweede releasecandidate vrij te geven. De buglijst bevat op dit moment dertien bugs, waarvan drie kritiek en negen behorende tot de categorie ‘externe afhankelijkheid’ of ‘server-side’. De meeste van de belangrijke bugs zijn al verwerkt in de code van Firefox 3, voor slechts twee moet dat nog gebeuren.

Tijdens het overleg is er ook een tijdschema gemaakt, dat aangeeft hoe lang het ongeveer gaat duren. Wat direct opvalt is dat de doorlooptijd vele malen korter is dan bij de eerste release candidate het geval was. Mozilla verwacht, als alles volgens plan verloopt, de tweede releasecandidate ergens volgende week vrij te kunnen geven. De volledige planning is als volgt:

  • Code klaar: Woensdag 28 mei, 12:00 uur (lokale tijd)
  • Code naar buildteam: Donderdag 29 mei, 6:00 uur (lokale tijd)
  • Aanvang testen: Donderdag 29 mei, 12:00 uur (zodra builds beschikbaar zijn)
  • Testen voltooid: Donderdag 5 juni

Verder verwacht Beltzner niet dat deze extra releasecandidate een significant uitstel van de uiteindelijke release van Firefox 3 zal betekenen. Hij geeft aan dat half juni nog steeds het doel is en dat men nog steeds op schema ligt. De testresultaten van de tweede releasecandidate kunnen hier gevolgd worden. Of dit tevens de laatste releasecandidate zal zijn is niet bekend geworden, maar ook dit is weer volledig afhankelijk van serieuze problemen die optreden na de vrijgave van RC2.

In de tussentijd bereidt Mozilla zich goed voor op de aankomende release van Firefox 3. Onlangs bood Mozilla ontwikkelaars van add-ons de mogelijkheid om aan te geven dat hun software ook met Firefox 3 compatibel is. Zeker twintig van de meestgebruikte add-ons zijn inmiddels volledig compatibel en voortdurend volgen er meer. Hoe dan ook zijn er nog genoeg die nog niet compatibel zijn en daar wordt dan ook hard aan gesleuteld.

De Firefox 3-release, die zoals gezegd gepland staat voor half juni, moet een van de grootste releases van Mozilla worden sinds de introductie van de populaire webbrowser tien jaar geleden. Onder andere een sterk verbeterde integratie met besturingssystemen, verbeteringen in de beveiliging en heel veel bugfixes ‘onder de motorkap’ zijn slechts enkele speerpunten van de nieuwste versie van Firefox.