2min

Tags in dit artikel

,

Simon Crosby, CTO bij Citrix, heeft aangegeven dat virtualisatie nog op gang moet komen. Op dit moment wordt er meer gepraat over virtualisatie dan dat het daadwerkelijk gebruikt wordt.

De beste man praat graag met de pers en houdt graag betogen voor grote groepen. Bovenstaande uitspraak heeft Crosby gedaan bij NGN. "Hier neemt niemand genoegen met marketingpraatjes. Het moet echt over de technologie gaan en over wat je er aan hebt." Juist voor die diepgaande sessies is de NGN het ideale platform, vindt Crosby.

Veel mensen vinden dat virtualisatie de toekomst heeft. Aangezien men op deze manier eerst besturingssystemen kan testen alvorens ze te installeren. "Zonder virtualisatie geen betere benutting van hardware, geen besparing op ruimte en energie en geen vereenvoudiging van beheer." Mensen zijn echter nog te passief actief: "Ik denk dat er nergens nog een datacenter is waar men niet met virtualisatie bezig is, maar het is nog geen mainstream. Men past het nog niet veel toe voor bedrijfskritische toepassingen."

Omdat de technologie zich steeds meer bewijst lijkt het erop dat virtualisatie steeds belangrijker wordt. Zowel VMWare als Citrix zijn veelal bezig met het optimaliseren van hun oplossingen. "Er zijn nu twee spelers in deze arena, VMware en Citrix, en Microsoft is op komst." Citrix is vrij onbekend, geeft ook Crosby toe. "Bij veel technici zijn we niet onbekend, maar het is waar, VMware is veruit dominant in alles wat over virtualisatie gezegd en geschreven wordt, en ze hebben ook goede producten, maar intussen gaat er vrijwel geen hardware meer over de toonbank waar onze visualisatietechnologie ‘Hypervision’ niet is ingebouwd. We werken samen met vrijwel alle grote hardwareleveranciers en met bedrijven als Novell en Red Hat."

De software van Citrix is gratis en open source. De virtualisatie-software van VMWare is betaald, maar kent ook een gratis variant. "Nog maar een paar jaar terug kostte virtualisatie 6000 dollar per server, nu is het gratis. Dat is van groot belang voor de acceptatie van deze technologie."