1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Steve Jobs en enkele voormalige Apple-medewerkers zijn eind vorige week aangeklaagd vanwege fraude met aandelendocumenten tussen 1997 en 2001. In 2006 erkende Apple al dat een intern onderzoek onregelmatigheden aan het licht had gebracht, maar volgens het bedrijf heeft Jobs hier geen financieel voordeel uit weten te halen.

Als gevolg van deze bekentenis daalde het aandeel Apple met veertien procent in de eerste twee weken nadat dit bekend werd. Dit maakte het bedrijf zeven miljard dollar minder waard.

Aanklagers Martin Vogel en Kenneth Mahoney lieten, via hun advocaten, weten dat alle aangeklaagden deel hebben genomen in een complot om via foutieve financiële informatie miljoenen dollars achterover te drukken door aandelenopties met terugwerkende kracht in te doen gaan.

In een 105 pagina’s tellende aanklacht wordt Jobs, en de andere bestuurders, ervan beschuldigd dat ze op de hoogte waren van wat er gaande was en dus volledig verantwoordelijk zijn voor hun daden.

Jobs ontving op 18 december 2001 aandelenopties ter waarde van 7,5 miljoen dollar. Doordat deze gedateerd waren op 19 oktober 2001 maakte Jobs een papieren winst van een kleine twintig miljoen dollar.

Daar bovenop komt een tweede aandelenoptie ter waarde van tien miljoen dollar die door een antidatering ineens ruim 83 miljoen dollar waard werden. Apple was niet bereikbaar voor commentaar over deze zaak.