5min

Tags in dit artikel

,

Zojuist was het de beurt aan Sony om zijn presentatie op de E3 voor het jaar 2008 te houden.

De persconferentie van Sony wordt tentoongesteld met 68 lcd-schermen en begint met een overzicht van de beste games van vorig jaar, waaronder Haze en Uncharted. Daarna wordt een trailer gestart waarin onder meer de games Resident Evil 5, Little Big Planet, Buzz, MGS4, SOCOM, BioShock Resistance en Killzone 2 getoond worden. Het zijn overigens niet allemaal PlayStation 3-games, er zijn ook PS2- en PSP-games in aanwezig.

Vervolgens verschijnt Jack Tretton op het podium en vertelt hij dat 2008 het jaar van de PlayStation 3 is en dat ze pas net aan het beginnen zijn. Volgens sommigen een excuus om het goed te maken voor de eerdere jaren van de PlayStation 3. Ook laat hij weten dat de PlayStation 3 meer gericht is op een levensverwachting van 10 jaar, in tegenstelling tot de standaard drie tot vijf jaar van de concurrenten.

De games

De eerste game die getoond werd was Resistance 2. Deze game is volgens de maker enige in zijn soort vanwege de multiplayerco-op met acht spelers en multiplayergames met tot wel zestig personen. De game zou ook veel epischer en groter zijn dan elke andere shooter die op dit moment beschikbaar is, tevens hebben ze wat gedaan aan het kleurenspel. Dat heeft nu namelijk minder grijstinten.

Little Big Planet was de volgende game die getoond werd, alhoewel game, volgens de makers is het veel meer dan alleen een game. Het is een geheel nieuwe ervaring. Het is de eerste keer dat inhoud van gebruikers, social networking en gaming samen worden gebruikt. Little Big Planet heeft dan ook vooral als doelgroep de casual gamer. Little Big Planet verschijnt in oktober dit jaar.

Sony kondigde ook aan te komen met een platinumlabel dat inhoudt dat games als Resistance, MotorStorm, Warhawk, Call of Duty 3, Fight Night, NFS: Carbon, RSV, Assassin’s Creed Oblivion: Elder Scrolls, en Ninja Gaiden voor slechts dertig dollar over de toonbank gaan.

PlayStation 2

Jack Tretton vertelt dat de PlayStation 2 nog altijd een geduchte concurrent is voor de PlayStation 3 en dat Sony daarom een agressieve strategie heeft aan moeten houden met zijn nieuwste console. Sony is overigens de laatste die nog aandacht aan zijn oude console besteedt. Echter is dat niet gek, want de console is nog allesbehalve dood. Dit jaar verschijnen er namelijk nog 130 titels, waaronder: Yakuza 2, Force Unleashed, NCAA Football, Tiger Woods, Warriors Orochi 2, Singstar Pop vol. 2, Madden en Mercenaries 2: World in Flames.

De console is te koop voor 129,- dollar en voor 20 dollar meer ontvangt de consument niet alleen de videogame Lego Batman maar ook de animatiefilm Justice League.

PlayStation Network & Home

In het najaar zal het nodig zijn om je slechts één keer aan te melden op het PlayStation Network, daarna wordt de gebruiker namelijk automatisch aangemeld bij alle games. Het is onbekend of de gebruikersnaam in elke game hetzelfde is en of de vriendenlijsten gescheiden blijven of dat deze samengevoegd gaan worden. Tevens komt er een PlayStation Store-update aan in begin augustus, deze wordt namelijk bijgewerkt met Ratchet and Clank Future: Quest for Booty, Crash Commando, Fat Princess, PixelJunk Eden, Pain: Amusement Park, Flower, Siren: Blood Curse, RagDoll KungFu: Fists of Plastic.

Ook wordt de store uitgebreid met video’s en films van uitgevers als Sony, Fox, MGM, Lions Gate, Warner, Disney, Paramount, Turner en Funimation. Films worden verkocht vanaf twee dollar in zowel hd- als sd-kwaliteit. Voor het kopen van een film ben je minimaal tien dollar kwijt. De gekochte inhoud kan worden versleept van een PlayStation 3 naar onder andere een PlayStation Portable. Gebruikers kunnen overigens een minuut nadat het downloaden is begonnen al starten met het kijken van de film. De videostore is vanaf morgenochtend Nederlandse tijd beschikbaar in, in ieder geval, de Verenigde Staten.

Het volgende onderwerp dat besproken werd was PlayStation Home. Home zal ondersteuning gaan bieden voor gamespecifieke kamers, er werd bijvoorbeeld een kamer met het thema van Resistance 2 getoond waar Chimera in tanks te bezichtigen waren. De publieke beta van Home moet hier meer duidelijk over maken.

PlayStation Portable

Deze herfst introduceert Sony een entertainmentpack van de PSP. Vanaf oktober wordt R&C Size Matters met een zilveren PSP, 1GB geheugenstick, National Treasure 2 en een kaartje voor Echochrome voor nog geen tweehonderd dollar aangeboden. Naast het nieuwe pack werden er ook een aantal nieuwe games aangekondigd voor de PSP, met als topper Resistance Retribution, een third-personshooter die uit moet komen in 2009. Andere games die binnenkort moeten verschijnen zijn Star Wars, Madden, LocoRoco, NBA, een nieuwe Lego-franchise, Patapon 2 en een Buzz-quizgame met ad-hocmode.

PlayStation 3

En daarna ging Sony weer terug naar de PlayStation 3, waar als eerste DC Universe Online getoond werd. Deze game heeft elke DC-ster en de productionmanager Jim Lee is er erg tevreden over. Zo tevreden zelfs dat hij honderd push-ups deed met één arm.

Net als Microsoft gaat ook Sony zijn console uitbreiden met meer hardeschijfruimte. Het bedrijf introduceert een 80GB-variant voor de prijs van een 40GB-variant, namelijk voor 399,- dollar. Dat is slechts 60 dollar meer dan de 60GB-variant van de Xbox 360, en met een Xbox Live-membership van een jaar zijn die prijzen zelfs gelijk.

Na enkele trailers en developerpraatjes werd de aankondiging van God of War III gedaan. Deze game komt naar de PlayStation 3. Helaas bevatte de getoonde trailer wel alleen CGI-beelden en geen in-gamebeelden. Daarna werd nog een blik geworpen op Infamous van Sucker Punch. In deze game speel je een man met superkrachten in een open wereld waar je de keuze krijgt om de stad te redden of naar de verdoemenis te leiden.

Tot besluit van de persconferentie werd nog de game Massive Action Game (MAG) getoond. Dit is als het ware Battlefield in het kwadraat, er kunnen namelijk tot wel 256 spelers online in een multiplayerbattle met elkaar spelen. De spelers worden onderverdeeld in squads die bestaan uit acht personen en, net als in Battlefield, kun je gepromoveerd worden naar nieuwe rangen en het karakter ontwikkelen met nieuwe wapens en dergelijke. Er zijn ook voertuigen aanwezig.

Vervolgens kwam Jack Tretton nog het podium op en sprak hij de afsluitende zin: "Als dit het tweede jaar van de PlayStation 3 is, stel je dan eens voor hoe het derde jaar en verder eruitziet."