1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google biedt, door middel van advertenties, betaalde muziek gratis aan in China. Met deze dienst wil Google gaan concurreren met Baidu.com, een zoekmachine die in China groter is dan Google.

Baidu.com is met 63 procent een grote zoekmachine voor Chinezen. Google heeft beduidend minder marktaandeel in China, 26 procent. Dat is redelijk opmerkelijk aangezien Google wereldwijd gezien vrijwel de grootste zoekmachine is.

Baidu.com domineert weliswaar de zoekmachine-markt in China, volledig vrij van aanklagen zijn ze niet. Enkele organisaties hebben Baidu aangeklaagd wegens het aanbieden van illegale muziek.

Google zou met haar zoekmachine het doorzoeken van ruim tienduizenden nummers toestaan. Vervolgens kan de muziek van een website genaamd ‘Top100.CN’ gedownload worden. De opbrengsten van Google, die de zoekmachinegigant krijgt met behulp van advertenties, worden gedeeld met de websites waarvan de muziek gehaald wordt.

"De internetindustrie moet niet recht tegenover de muziekindustrie komen te staan," aldus Kai-fu Lee, president bij Google China. "Google heeft altijd oprecht gevonden dat gezamenlijke belangen, in tegenstelling tot een monopolie, de sleutel is tot een behoudbare groei."

China is de natie met het meeste aantal internetgebruikers, over alle verspreidde muziekbestanden is slechts één procent legaal, 99 procent van de muziekbestanden is dus via piraterij verkregen.