1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Twee onderzoekers hebben een nieuwe tool ontwikkeld die inspeelt op de huidige gemoedstoestand van de gebruiker en mogelijk zelfs acties van de gebuiker kan voorspellen voordat deze hier zelf nog van op de hoogte is.

Nitesh Dhanjani en Akshay Aggarwal wilden weten hoe onlinepersoonlijkheden en -activiteiten inzicht zouden geven in iemands geest, zodat informatie kon worden verzameld en gedrag kon worden beïnvloed. Een toepassing hiervoor zou bijvoorbeeld misdaadonderzoek kunnen zijn. "Dit is de nieuwe generatie hacking. Ik wil je applicatie niet hacken, maar jou," aldus Dhanjani.

De gemoedstoestand wordt bepaald door online-informatie, zoals postings en acties, afkomstig uit een RSS-feed die informatie bevat van Flickr, blogs, MySpace, Facebook en Twitter. Alle informatie wordt opgeslagen in een ‘emotiedashboard’, en wanneer negatieve woorden in postings en acties worden gebruikt, krijgt het dashboard een donkere kleur.

Deze gegevens worden over een bepaalde periode bewaard zodat bekeken kan worden wanneer een gebruiker boos, verdrietig of blij was. Een social engineer zou de gegevens kunnen gebruiken om op de emoties van de gebruiker in te kunnen spelen. De emoties kunnen in real time bekeken worden.

Tijdens de Blue Hat-conferentie van Microsoft in oktober werd al getoond hoe de informatie gebruikt kon worden om een persoonlijkheidsprofiel op te stellen. Eerder deden de onderzoekers al onderzoek naar gerichte marketingtechnieken en hoe criminelen en overheden hier misbruik van kunnen maken.