3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

T-Mobile onthulde afgelopen dinsdag de eerste mobiele telefoon met daarop het Android-besturingssysteem van Google geïnstalleerd. Dit maakt dat naast Apple ook Google gaat pionieren met een eigen smartphone, maar volgens analist Gene Munster van Pipar Jaffray heeft Apple weinig tot niets te vrezen van de HTC G1, zoals het allereerste toestel met Android heet.

Google wordt met Android geprezen om de meer open benadering van het besturingssysteem en de distributie van applicaties via Android Market, een alternatief op Apple’s App Store, waarmee Apple applicaties voor de iPhone en iPod Touch distribueert. Volgens Munster heeft de introductie van de G1 ‘weinig tot geen invloed’ op de korte termijn verkopen van iPhones.

Hij vergelijkt de werkwijze van beide bedrijven met baseball. Waar Apple volgens hem voor homeruns gaat wanneer zij een product lanceert, houdt Google’s strategie het op base hits, gewone punten in baseball. "De aankondiging van de G1 verandert op zichzelf niets", zo stelt hij. "Maar als Google in de aankomende twee jaar met meer gelijksoortige aankondigingen komt, vormt het een grotere dreiging voor de iPhone."

Volgens Munster bevat de nieuwe G1 echter één belangrijke functie die zich onderscheidt van de iPhone. Hij duidt hiermee op het fysieke qwerty-toetsenbord dat op de G1 aanwezig is, terwijl Apple het op een virtueel toetsenbord heeft gehouden. Beide varianten hebben uiteraard hun voor- en nadelen. Zo is software aanpasbaar, maar is hardware daarentegen weer eenvoudiger met typen.

Ook de ‘open’ benadering van Google omtrent het Android-besturingssysteem en de vrije toegang voor applicatie-ontwikkelaars tot de Android Market zijn volgens Munster absoluut pluspunten voor Google. OS X iPhone, zoals het besturingssysteem van de iPhone en iPod Touch door Apple genoemd wordt, daarentegen kan niet aangepast worden en applicaties moeten door Apple gecontroleerd worden.

Met name op dat laatste punt heeft Apple het de laatste tijd nogal aan de stok met ontwikkelaars. Apple zou een onduidelijk beleid hebben omtrent het toestaan of afwijzen van applicaties. Ook zouden de afwijzingen in toenemende mate ongegrond zijn en zouden de redenen daarvoor onvoldoende duidelijk zijn bij ontwikkelaars.

Ook kan Android, omdat het open is, eenvoudig geschikt gemaakt worden voor andere toestellen. OS X iPhone omdat het gesloten is, is alleen geschikt voor de iPhone en iPod Touch. "Dit verschil stelt Google in staat om Android snel en eenvoudig naar andere toestellen uit te breiden, maar Apple kan de kwaliteit effectiever controleren", geeft Munster aan.

"Uiteindelijk zijn brede verkrijgbaarheid en kwaliteitscontrole beide erg belangrijk. Apple heeft de internationale verkrijgbaarheid van de iPhone sterk uitgebreid gedurende de afgelopen maanden en de kwaliteit van hard- en software zijn tevens hoog.", aldus Munster.

Hoewel zowel met de G1 als met de iPhone muziek en andere media aangeschaft kunnen worden, zijn volgens Munster ook hier weer belangrijke verschillen te zien. De iPhone is gekoppeld met de iTunes Store, de G1 met de Amazon MP3-winkel. Waar de iTunes Store slechts gedeeltelijk – alleen van platenlabel EMI – DRM-vrije media beschikbaar stelt, stelt de Amazon MP3-winkel alle media vrij beschikbaar zonder enige vorm van DRM.

Laatste punt dat Munster aanstipt is het verschil in doelgroepen tussen Apple en Google. Google heeft gisteren tijdens de aankondiging aangegeven dat de G1 zich richt op families en consumenten, terwijl de iPhone naast deze doelgroepen ook de bedrijven van iPhones wil voorzien, daarvoor introduceerde het Microsoft Exchange-ondersteuning in de 2.0-software, iets wat bij Android bewust weggelaten is volgens Google.