1 min

Tags in dit artikel

, ,

De Europese Organisatie voor Nuclear Onderzoek (CERN) heeft eind vorige week een nieuw computernetwerk in gebruik gesteld welke duizenden onderzoekers wereldwijd mee kan laten helpen om data te verwerken in de gigantische experimenten van CERN.

Ongeveer 7000 onderzoekers in 33 landen zijn nu aan elkaar verbonden om via het netwerk van het CERN data te analyseren van de Large Hadron Collider, een gigantische deeltjesversneller, die tot het voorjaar vanwege diverse problemen is stilgezet.

Het experiment zou inzicht moeten geven in hoe het heelal ontstaan is, volgens aanhangers van de oerknal-theorie. Echter het apparaat is geplaagd door diverse problemen, mede vanwege een helium-lek in de 27 kilometer lange tunnel van de deeltjesversneller.

Wanneer de LHC weer opgestart zal worden, begin volgend jaar, kunnen 100.000 processoren aan elkaar verbonden worden in 140 instituten wereldwijd. Als de LHC op volle kracht draait dan wordt er 40 miljoen keer per seconde data geproduceerd.

"Veel onderzoekers en projecten hebben al voordeel van dit netwerk", aldus Graig Bird, leider van het LHC Computing Grid-project, "via Grid-computing kunnen we meer onderzoek doen waar de verwerking van grote hoeveelheid data noodzakelijk is".