Microsoft heeft een bèta van Web Application Installer beschikbaar gesteld. Deze tool, afgekort Web AI, zorgt ervoor dat er diverse webapplicaties geïnstalleerd worden. De tool werkt op Windows Server-versies.

De installer heeft default ondersteuning voor diverse, waaronder ook opensourcevarianten, pakketten. Onder andere Graffiti, DotNetNuke, WordPress, Drupal en OSCommerce werken vanuit de install. "Met enkele muisklikken checkt Web AI of je machine voldoet aan de systeemvereisten, downloadt de applicaties, loopt door de basisconfiguratie heen en installeert de applicaties op je computer", aldus de Microsoft-website.

Microsoft wil in de toekomst ervoor zorgen dat men eigen applicaties toevoegen aan de tool. Voorwaarden is dan wel dat het ondersteuning biedt voor Microsoft’s IIS en Windows Server. De tool kan gebruikt worden op Windows Vista, Windows Vista SP1 en Windows Server 2008. Hierbij is versie 2.0 van het .NET-framework wel benodigd. Zowel x64- als x86-systemen worden ondersteund.

Web AI is een vervolg op een tool die eerder is uitgebracht door Microsoft. De WebPlatform Installer, welke automatisch pakketten als Silverlight en IIS installeert. Web AI verzorgt op haar beurt weer de pakketten die op deze services kunnen draaien, een logisch vervolg dus.