3min

Tags in dit artikel

, , ,

Ondanks de onlangs gepubliceerde berichtgeving over het mogelijke verdwijnen van de Mac Mini, duiken er nu toch nieuwe beweringen op dat de Mini helemaal niet verdwijnt en in plaats daarvan ook spoedig een upgrade zal krijgen.

De beweringen komen van Macminicolo, een Amerikaanse hoster gespecialiseerd in de colocated hosting van de Mac Mini. Volgens de hoster wordt de Mac Mini meer gebruikt dan iedereen denkt. In Las Vegas, waar het bedrijf gevestigd is, draaien volgens Macminicolo zo’n tienduizend Mac Mini’s in verschillende hotels en casino’s.

"Als ik van mensen online commentaar lees waarin ze praten over slechte verkoopcijfers van de Mini, ben ik verrast", geeft de directeur van het bedrijf aan. "De Mac Mini staat consistent in de top vijf van Amazon’s bestverkopende desktop-computers. (Momenteel op één.) De markt spreekt al doet Apple dat niet." In "De staat van de Mac Mini" gaat het bedrijf in op het product en zijn toekomst.

Volgens de directeur komt de verwarring van de verkoop van de Mini door twee zaken. "Allereerst is Apple behoorlijk langzaam om de Mini van betere specificaties te voorzien. Dat kan opgevat worden als ‘Apple maalt niet om de Mini omdat deze slecht verkoopt’." De directeur is van mening dat dit niet klopt. "Ik denk dat de Mini niet geüpdatet is omdat het nog steeds goed verkoopt. De Mini was nooit bedoeld als krachtpaard zoals de MacBook- en iMac-lijn. In de huidige situatie voldoet de Mac Mini prima als consumentendesktop en eveneens als server."

De tweede reden is volgens de directeur te wijten aan het feit dat mensen zich op verkeerde zaken baseren. "Mensen nemen aan dat de Mini niet goed verkoopt omdat je ze niet vaak ziet. Dit spreekt juist voor de Mini omdat deze klein en eenvoudig te verstoppen is. De bestverkopende MacBook zie je overal omdat deze mobiel en eenvoudig te vinden is, maar de Mini bevindt zich ergens op de achtergrond waar het stilletjes zijn werk doet", aldus de directeur namens zijn bedrijf.

Macminicolo is er daarom van overtuigd dat er binnenkort ook een update voor de Mac Mini komt. Volgens de directeur krijgt de Mac Mini, net als de nieuwe MacBooks, ook een MiniDisplay-poort waarmee beeldschermen tot en met 30 inch kunnen worden aangestuurd. De Mini krijgt daarnaast ook ondersteuning voor maximaal 4 gigabyte werkgeheugen, voorheen was het maximum 2 gigabyte. Macminicolo denkt 99 procent zeker te weten dat ook de Mini de beschikking krijgt over een SATA-verbinding met de cd/dvd-speler. Dit is goed voor de performance en biedt een mogelijkheid voor een tweede harde schijf in plaats van een cd/dvd-speler.

Volgens Macminicolo ligt het voor de hand dat er ook andere veranderingen zullen komen. Zo denkt het bedrijf bijvoorbeeld dat ook de Mini het zwart-aluminium-uiterlijk zal krijgen. Het vermoedt ook dat de Mini, net als de nieuwe MacBooks, de nieuwe snellere Nvidia-GPU’s aan boord krijgen, maar is daar niet zeker van. Tot slot denkt het bedrijf dat ook de Mini als laatste in de Mac-familie de overstap naar 802.11n-wireless zal gaan maken.