2min

Meer dan twee jaar na de grootste batterijterughaalactie in de geschiedenis van consumentenelektronica ooit, worden opnieuw Sony-batterijen teruggeroepen.

De batterijen van Sony zijn namelijk betrokken bij meer dan 40 wereldwijde oververhittingsincidenten van laptops. Vandaar dat Sony en de Consumer Product Safety Commission op donderdag aankondigden dat zij 100.000 laptopbatterijen terugroepen. 65.000 daarvan werden internationaal verkocht. Het gaat om de 2.15Ah lithiumionbatterijen.

Getroffen fabrikanten zijn onder meer HP met 32.000 laptops, Toshiba dat 3.000 laptops heeft die het batterijpack gebruiken en Dell met slechts 150 laptops. Vaio-laptops van Sony zijn niet getroffen omdat zij een andere soort batterij gebruiken.

Sony zegt dat de eerste problemen van de 2.15Ah lithiumionbatterijen in juni 2005 opdoken. Sinds dat incident zijn er bij pc-fabrikanten meer dan 40 andere incidenten met dezelfde batterij gemeld. Enkele van de oververhittingen resulteerden in rook of vuur met kleine verwondingen, de helft van de incidenten leidde tot kleine objectbeschadigingen, zo laten Sony en de CPSC weten.

Sony stelt dat de incidenten gelimiteerd zijn tot de 2.15Ah lithiumionbatterijen die geproduceerd zijn tussen oktober 2004 en juni 2005. "Machine-instellingen werden op één afdeling van oktober 2004 tot juni 2005 vaker dan normaal aangepast en we geloven dat dat ervoor heeft gezorgd dat de kwaliteit van de batterijen verminderd is waardoor mogelijk oververhitting kan ontstaan," vertelde een Sony-woordvoerder.

Volgens Sony zijn er geen meldingen binnengekomen van batterijen die oververhitting vertoonden en na 2006 geproduceerd waren.

HP, Toshiba en Dell hebben elk een eigen website opgezet waar klanten een formulier kunnen invullen waarna zij gratis een nieuw batterijpak thuisgestuurd krijgen. Tevens staan op die websites de getroffen laptopmodellen.