1 min

Tags in dit artikel

,

Komende maandag wordt er meer malware verwacht dan op andere dagen. Reden hiervoor is dat drie dagen later de Amerikaanse feestdag Thanksgiving gevierd zal worden.

Dit is de verwachting van het beveiligingsbedrijf PC Tools. Uit de statistieken van vorig jaar is namelijk gebleken dat drie dagen voor Thanksgiving de virusmakers actiever worden. Dit zorgde vorig jaar voor een zogenaamde malware-piek.

Het is niet gek dat de criminelen zich vooral op deze feestdag richten. De verwachting is dat de kredietcrisis ervoor zorgt dat steeds meer mensen op zoek gaan naar koopjes op het internet. Hier wordt het voor de criminelen interessant aangezien er ook een stijging is in online betalingen. Ze zullen daarom ook meer resultaten behalen als ze proberen bank- en creditcardgegevens van consumenten te stelen.

Niet iedereen is het eens met de verwachting van PC Tools. Security-expert Graham Cluley, werkzaam bij Sophos, schrijft het volgende op zijn weblog. "Dit is geen gewone kletspraat, het is gevaarlijke kletspraat. Halfbakken voorspellingen over een dag in de toekomst waarop veel malware-aanvallen zouden kunnen plaatsvinden, hebben net zo weinig met wetenschap te maken als in een glazen bol kijken". Volgens hem zorgt de uitspraak van PC Tools er ook voor dat mensen alleen tijdens deze dagen extra opletten terwijl dit eigenlijk alle dagen nodig is.