2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Direct3D in Windows 7 stelt gebruikers in staat om games met alleen de CPU te spelen en om met een DirectX9-kaart toch DirectX10-effecten op het scherm te toveren.

Dit meldt de weblog istartedsomething.com. In Windows 7 kunnen bijvoorbeeld Crysis-graphics ook op het scherm getoverd worden met een inferieure videokaart of zelfs met geen videokaart, weliswaar met een prestatieverlies. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij Direct3D 10Level9 en Direct3D WARP10

Direct3D 10Level9 zorgt ervoor dat een videokaart die alleen DirectX 9 ondersteunt ook overweg kan met Direct3D 10 en dezelfde graphics op het scherm vertoont. Natuurlijk vereist dit wel meer inspanning en dus zullen er ook lagere prestaties behaald worden.

WARP, dat Windows Advanced Rasterization Platform betekent, gaat zelfs nog een stapje verder en is een volledige implementatie van Direct3D 10 in softwarevorm. Met alleen de CPU kunnen toch nog graphics gerenderd worden die zelfs van anti-aliasing gebruik kunnen maken.

Hieronder staan enkele benchmarks van istartedsomething gemaakt met Crysis op een resolutie van 800 bij 600 gebruik makend van WARP10:

In vergelijking met een videokaart:

Voor gamers is dit natuurlijk onacceptabel, de ontwikkelaars laten dan ook weten: "We zien WARP10 niet als een vervanging voor de videokaart, zeker als low-endkaarten met ondersteuning voor Direct3D 10 en met redelijke prestaties voor nog geen 25 dollar worden aangeboden. Het doel van WARP10 is om het applicaties gebruik te laten maken van Direct3D 10-hardware zonder lastige codepaden of speciale testvereisten."

Applicaties waar WARP10 wel handig zou zijn, kunnen bijvoorbeeld 3D CAD-applicaties, casual games, simulaties, debugging-3D-applicaties en medische software zijn. Of de technologie ook naar Windows Vista komt, is niet bekend.