Microsoft is sinds kort begonnen met de uitrol van verschillende nieuwe en bijgewerkte Windows Live-services.

Deze nieuwe versie van online diensten staat bekend onder de naam Windows Live Wave 3. Een van de opvallendste veranderingen is de schonere en vernieuwde look. Gekozen thema’s, die overigens uitgebreid en vernieuwd zijn, in Windows Live Hotmail worden nu ook gebruikt in alle andere Windows Live-diensten.

"Microsoft helpt het web eenvoudiger te maken met de uitrol van een nieuwe generatie webdiensten waarmee klanten in verbinding blijven, hun ervaringen kunnen delen en hun leven kunnen synchroniseren," aldus een Microsoft-woordvoerder. "Nu, met de laatste generatie van Windows Live, is er één plek om te chatten via IM, e-mail te verzenden en te ontvangen, foto’s en bestanden te delen en in verbinding te blijven."

Microsoft heeft eerder een bètaversie van de Windows Live Essentials uitgebracht, echter ging het daar om de applicatiesuite die op Windows draait en waarvan nog geen finalversies zijn verschenen. De bèta van de webdiensten begonnen in oktober dit jaar.

Er zijn enkele nieuwe diensten geïntroduceerd, zoals Groups, Photos en People. Met Groups worden clubs, teams en families in staat gesteld om online samen te werken, met Photos kunnen eenvoudig foto’s online worden opgeslagen en met People kunnen contactpersonen beheerd worden.

Verder zijn ook bestaande diensten bijgewerkt. Zo is Windows Live Home nu een stuk functioneler, daar wordt nu namelijk inhoud gegenereerd op basis van vriendeactiviteiten. Ook heeft SkyDrive een opwaardering gekregen, was het vroeger nog mogelijk om maar 5GB aan bestanden te uploaden, is dat nu 25GB en is Windows Live Calender vernieuwd.

Microsoft werkt verder samen met Twitter, WordPress, Flickr, iLike, Yelp en andere om Windows Live beter te integreren en informatie eenvoudiger beschikbaar te maken. Alle nieuwigheden zijn te bekijken op deze pagina.

Naar verwachting zal Microsoft een dezer dagen een releasecandidateversie van de Windows Live Essentials, waarin onder meer Windows Live Messenger en Mail in zitten, beschikbaar maken. De uiteindelijke versie van deze applicatiesuite zal begin 2009 gelanceerd worden.