Meer dan 98 procent van alle Windows-pc’s mist tenminste één softwarepatch en bijna de helft bevat elf of meer programma’s vatbaar voor kwaadaardige aanvallen.

Dit laat het Kopenhaagse Secunia weten. Volgens dat bedrijf trof het bij 98,1 procent van alle Windows-pc’s waarop de Personal Software Inspector (PSI) werd geïnstalleerd één of meer ontbrekende softwarepatches aan die beveiligingslekken verhelpen.

PSI scant de pc naar geïnstalleerde software en kijkt dan of die installatie up-to-date is door versienummers te vergelijken. Wanneer de versienummers niet overeenkomen, wordt er een link naar de patch weergegeven die de gebruiker direct kan installeren.

Om de resultaten zo representatief mogelijk te houden, nam Secunia alleen de eerste gebruikersscan mee en worden alleen securitypatches als nieuwe patches geteld. Inmiddels hebben meer dan 120.000 mensen het programma dat sinds 25 november aanbeland is bij versie 1.0 gedownload. Van dat aantal zijn een willekeurige 20.000 installaties gekozen die meededen aan het onderzoek.

"De meeste mensen houden Windows up-to-date omdat het zo eenvoudig is om Windows Update te gebruiken," vertelt Thomas Kristensen, chief technology office bij Secunia. "Maar een heleboel third-partybrowserplug-ins hebben geen updatemechanisme en dus worden die applicaties niet bijgewerkt."

De data gaf verder weer dat slechts 1,9 procent van alle pc’s volledig bijgewerkt is, dat dertig procent van de pc’s een tot vijf ongepatchte programma’s geïnstalleerd had en dat vijfentwintig procent tussen de vijf en tien onveilige applicaties actief had. 45,8 procent had zelfs elf vatbare programma’s op zijn of haar pc staan.

De Secunia Personal Software Inspector is via de Techzine-downloadssectie voor Windows 2000, Server 2003, XP en Vista binnen te halen.