2min

Tags in dit artikel

,

Advanced Micro Devicies, kortweg AMD genoemd, is van plan om volgend jaar met een nieuwe southbridge-chip te gaan komen die tot een nieuwe serie van AMD zal gaan behoren. Het gaat hier om de SB800-chip en deze heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van de SB7xx-chip, aldus de website Fudzilla, die de plannen van AMD naar eigen zeggen heeft ingezien.

De SB800-chip biedt ondersteuning voor SATA 3.0 en de snelheden kunnen hier theoretisch oplopen tot een maximum van 6Gb/s. Op dit moment zijn de huidige southbridges veelal uitgerust met SATA 2.0 en hier ligt de snelheid op 3Gb/s. RAID 0, 1, 5 en 10 worden uiteraard behouden, zoals dat bij de SB750-chip ook het geval was.

Verder blijkt dat de SB800-chip in staat is om met veertien USB-poorten om te gaan. Tevens is er gewerkt aan het power management van de chip. Er is nu ondersteuning voor Fusion CPU’s tot state C6.

Andere dingen die opvallen aan de nieuwe southbridge is het feit dat Gigabit Ethernet niet meer door een derde partij wordt verzorgd, maar dat de nieuwe chip dit nu zelf voor zijn rekening gaat nemen. Er is tevens gewerkt aan de verbinding van de southbridge met die van de CPU/northbridge. De SB700-chip moest het doen met 4 x 2,5GHz (PCIe 2.0) en de SB8xx-chip brengt daar verandering in door gebruik te maken van 4 x 5GHz (PCIe 3.0).

Volgens de gegevens van Fudzilla zal de nieuwe southbridge met de volgende chipsets, die nog in ontwikkeling zijn, gaan werken: RS880, RS880C en de RD890.