2min

Lightspeed Research heeft in opdracht van Logitech een Europees onderzoek afgenomen. Dit onderzoek heeft aangetoond dat 89 procent van alle Nederlanders wel eens ruziën om een afstandsbediening. In Heel Europa is dit zelfs 91 procent. Van de 89 procent van de ruziënde Nederlanders houdt 63 procent het bij een woordenwisseling, bij 9 procent wordt er met de afstandsbediening gegooid en bij 2 procent vallen er klappen.

In totaal zijn er 2500 mensen ondervraagd, waaronder 500 Nederlanders. Acht procent van de ondervraagden zeiden dat er thuis sprake is van een dictatoriaal bewind, meestal is de man dan de dictator. Bij zo’n tien procent is het meer te vergelijken met een moderne monarchie, waarbij één persoon de bevelen aan een ander geeft. Dan hebben we ook nog de groep van de volledige anarchie, wie het eerst de afstandsbediening in zijn/haar handen heeft, mag zeggen waar de televisie op komt. Bij deze laatste groep verstopt vijftien procent ook wel eens de afstandsbediening zodat niemand anders hem kan pakken.

Logitech produceert multifunctionele afstandbedieningen en laat regelmatig het gebruik van dit apparaat onderzoeken. "Onderzoek helpt ons om de behoefte van consumenten in kaart te brengen en dit te vertalen naar producten als de Harmony One, onze nieuwste multifunctionele afstandbediening", zegt Rogier Volmer, Country Manager Logitech Benelux. "Het doel is om de interactie tussen mens, afstandsbediening en entertainmentsysteem te optimaliseren."

Bij de mensen speelt er ook nog een andere frustratie mee, namelijk complexiteit van moderne afstandsbedieningen. Bij 42 procent van de Nederlandse huishoudens zijn meer dan vijf afstandsbedieningen in huis te vinden en 85 procent van de Nederlanders hebben meer dan drie afstandsbedieningen. Eén op de vijf mensen geeft aan dat ze deze losse apparaten graag voor één multifunctionele afstandsbediening zouden inruilen.

Rogier Volmer: "Hoewel we inmiddels erin geslaagd zijn om die laatste ergernis op te lossen door één afstandsbediening te maken die alle andere vervangt, hebben we nog geen oplossing gevonden om ruzies rondom de afstandsbediening te voorkomen. Ondanks onze productnaam Harmony…"