2min

Tags in dit artikel

,

Telecomproviders zien zogenaamde grensabonnementen, abonnementen waarbij men evenveel betaald voor het bellen en sms’en in Nederland als in Duitsland, niet zitten. Dit komt door juridische obstakels en de mogelijke verliezen die hierop geleden worden.

Een grensabonnement is interessant voor mensen die dicht bij de grens wonen. Op die manier kan de consument voor hetzelfde tarief bellen en sms’en in bijvoorbeeld Duitsland, als in Nederland. Dit is interessant voor mensen die dicht bij de grens wonen en dus meer in het buitenland verkeren.

Telecomproviders zien de ideeën, geopperd door Kamerlid Jos Hessels van het CDA, echter niet zo zitten. Zo twijfelt Vodafone eraan of het een winstgevend idee is en T-Mobile twijfelt aan de uitvoering ervan. Gezien de internationale roaming-regels die gelden.

De telecomproviders opereren veelal internationaal, op die manier kan een dergelijk abonnement wel ingesteld worden. Zo zijn Vodafone en T-Mobile bijvoorbeeld ook actief in Duitsland. Volgens Hessels van het CDA is het een goed idee, aangezien veel consumenten ongemerkt overschakelen van netwerk, wat kosten met zich meebrengt.

Verder stelt Hessels dat Duitsland een goed begin is, een samenwerking met België is hierin lastiger. België heeft immers compleet andere telecomproviders dan Nederland. Hessels wil dus beginnen met grensabonnementen voor mensen die dicht bij de Duitse grens wonen.

Vodafone verwacht dat de huidige ideeën verlies zullen opleveren en wil daarom niet tot invoering overgaan, wanneer er meer mensen geïnteresseerd zouden zijn in het idee is het te overwegen, zo stelt Vodafone.

T-Mobile verwacht juridische problemen, aangezien men niet verplicht mag worden om een bepaald netwerk te gebruiken, er mag enkel een voorkeursnetwerk opgegeven worden. Wanneer men toch een verplicht netwerk instelt, is dit in strijd met de roaming-regels.