4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Een nieuwe mijlpaal voor Apples App Store. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat er in een halfjaar tijd 500 miljoen applicaties zijn gedownload.

Naast de 500 miljoen gedownloade applicaties, telt de catalogus van de App Store nu ook meer dan 15.000 applicaties in allerlei verschillende categorieën: van games tot programma’s die het leven iets eenvoudiger maken.

Op 5 december 2008 maakte Apple nog bekend dat het inmiddels de grens van 10.000 applicaties en 200 miljoen downloads had overschreden. In iets meer dan een maand tijd verdubbelde het aantal downloads. Een goed moment om eens te kijken hoe de App Store zich sinds de introductie ontwikkeld heeft.

[b]Lancering[/b]

Op 11 juli 2008, tegelijk met de wereldwijde lancering van de iPhone 3G in zo’n dertig landen, vond ook de initiële lancering van de App Store plaats. Bij lancering waren er slechts 500 applicaties beschikbaar. Het gemiddelde bedrag van een applicatie lag toen ruim onder drie dollar en 71 procent was zelfs gratis. In het eerste weekend werden er 10 miljoen applicaties gedownload.

Ruim een maand voor de lancering van de App Store stelden experts al dat de App Store voor Apple wel eens een miljoenenbusiness kon gaan worden. Volgens Gene Munster van Pipar Jaffray zou de App Store tegen het einde van 2009 goed zijn voor een omzetaandeel van 1 tot 3 procent van de totale omzet. Dit komt neer op 1,2 miljard dollar. Zover is het nog niet, maar de App Store is wel hard op weg.

Ongeveer een maand later maakte Apple-topman Steve Jobs als eerste de balans op. In een interview met de Wall Street Journal maakte hij bekend dat er een maand na de lancering al 60 miljoen applicaties gedownload waren. "Ik heb in mijn hele loopbaan nooit zo’n populariteit voor software gezien", aldus Jobs in het interview.

[b]Een nieuwe mijlpaal en kritiek[/b]

Op 9 september 2008, ongeveer 2 maanden na de lancering, maakte Apple middels een persbericht bekend dat de eerste mijlpaal van de App Store een feit was: 3000 beschikbare applicaties en 100 miljoen downloads. Niet alles was even positief echter.

De App Store kreeg ook kritiek te verduren, met name vanwege het ondoorzichtige acceptatiebeleid. Applicaties werden door Apple vanwege allerlei onduidelijke redenen niet toegelaten tot de App Store. De situatie kwam in een stroomversnelling toen Apple de applicatie Podcaster weigerde omdat het volgens het bedrijf functionaliteiten van de iTunes Store gekopieerde. Ontwikkelaars baarden zich hierom grote zorgen en dreigden zelfs te stoppen met het ontwikkelen van iPhone-applicaties.

In een poging om de gemoederen te sussen, besloot Apple vervolgens om ook een NDA op de afwijzingsmails te gaan handhaven: er mocht niet meer over afwijzingen gepraat worden. Apple dacht waarschijnlijk dat dit de kritiek over de onduidelijke afwijzingsredenen van applicaties wel zou laten verdwijnen, niets bleek minder waar echter.

[b]Open brief & opheffing NDA[/b]

Op 30 september 2008 stuurde iPhone-ontwikkelaar Craig Hockenberry een open brief aan topman Steve Jobs om zijn ongenoegen over de App Store te uiten. Volgens Hockenberry is met name de Non Disclosure Agreement (NDA) die op de iPhone SDK en iPhone-applicaties rust een last voor ontwikkelaars. Zij zouden volgens hem veel beter af zijn zonder deze NDA.

Tegen alle verwachtingen in maakt Apple de volgende dag bekend dat de NDA op de iPhone SDK en bestaande iPhone-applicaties niet langer van kracht is. De NDA op bèta’s van iPhone-software blijft echter wel van kracht. Een opmerkelijke zet van Apple dat zich waarschijnlijk in het nauw gedrukt voelde door de brief van Hockenberry.

[b]De stekker eruit…[/b]

Ook trok Apple op verzoek regelmatig de stekker uit sommige applicaties. Eerste slachtoffer hiervan was Tetris-kloon Tris van studentontwikkelaar Noah Witherspoon.

Volgens The Tetris Company, dat de rechtmatige eigenaar van het spelletje Tetris is, was de game van Witherspoon een rechtstreekse kopie van hun originele spel. Inmiddels heeft Electronic Arts op 5 september 2008 een eigen Tetris-game uitgebracht. In tegenstelling tot het gratis Tris, moet hiervoor 2,99 euro betaald worden.

[b]En toen ging het snel…[/b]

Op 22 oktober 2008, tijdens de presentatie van de fiscale kwartaalcijfers van het vierde kwartaal, maakte Apple bekend dat er al 200 miljoen applicaties gedownload waren. De hoeveelheid applicaties in de catalogus op dat moment bleef echter onbekend.

Op 5 december 2008 werd vervolgens het nieuws gebracht dat de mijlpaal van 10.000 applicaties en 300 miljoen gedownloade applicaties gehaald was, gevolgd door de aankondiging van gisteren: 500 miljoen downloads en 15.000 beschikbare applicaties.

Het lijkt erop dat Apple het nog wel een tijdje vol kan houden met de App Store. Er wordt zelfs gespeculeerd dat de service mogelijk zelfs uit kan groeien tot de omvang van de iTunes Music Store.

Ook de concurrentie heeft begrepen dat je met online distributie van software goede zaken kunt doen. Google heeft voor het Android OS een speciale Android Market en ook Microsoft wil voor Windows Mobile een eigen App Store introduceren.