2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Kaz Hirai, topman van Sony Computer Entertainment vindt dat Sony met de PlayStation 3 nog altijd de marktleider is op het gebied van console-gaming, ook al heeft het bedrijf minder consoles verkocht dan zijn concurrenten Microsoft en Nintendo.

Kaz Hirai doet zijn uitspraken in het nog uit te komen februarinummer van het Official PlayStation Magazine. Dat cijfers en statistieken bepalen wie de marktleider is in de gamingindustrie wijst Hirai van de hand. "Ik heb het niet over cijfers, wie de meeste consoles heeft verkocht in een bepaalde maand of week, of wie de grootste groep gebruikers heeft. Wel denk ik dat we nog steeds het officiële leiderschap in de markt hebben", aldus Hirai.

Qua verkochte aantallen zou Nintendo met zijn Wii de grootste concurrent van Sony zijn, maar volgens Hirai is de Wii geen concurrent van de PlayStation 3, omdat het een totaal andere console is en een andere doelgroep bedient.

De Xbox 360 is volgens Hirai wel een concurrent, maar niet voor op de lange termijn. "Ik kan niet echt op een goed woord komen voor de Xbox 360, maar het zou moeten omschrijven dat de console geen lange houdbaarheid heeft. Wij willen dat onze klanten weten dat hun console niet na vijf jaar alweer afgeschreven is, Microsoft heeft nog niet laten zien dat ze een console hebben die langer dan vijf jaar meegaat", aldus Hirai, die verder verwacht dat de PlayStation 3 aan het einde van zijn loopbaan meer gebruikers zal hebben dan de consoles van de concurrentie.

Hirai gaat in het interview ook nog in op de complexiteit van de PlayStation 3-architectuur, waarvan bekend is dat sommige ontwikkelaars moeite hebben om er games voor te programmeren. "Wij bieden geen console waarvoor je eenvoudig games kunt ontwikkelen. Als je dat doet zorg je ervoor dat iedereen direct het maximale uit de console kan halen. De vraag is wat je dan de komende 9,5 jaar moet uitbrengen." Hirai verwacht dat ontwikkelaars dezelfde stijle leercurve moeten doorlopen die ze met de PlayStation 2 moesten doorlopen en noemt God of War als voorbeeld van wat ontwikkelaars kunnen doen met een console als deze al wat ouder is.

Als laatste laat Hirai in het interview nog weten dat de PlayStation 3 de komende jaren niet zo radicaal zal veranderen als Microsoft recentelijk met de New Xbox Experience deed voor de Xbox 360. Wel hoopt hij dat het recentelijk gelanceerde PlayStation Home zich zo kan ontwikkelen dat mensen op een gegeven moment puur en alleen voor deze virtuele wereld een PlayStation 3 kopen en er daarna pas achterkomen dat er ook games voor zijn. "We willen de doelgroep van de PlayStation 3 wat meer verbreden van puur gamers naar iets wat meer massaals", aldus Hirai.