1 min

Tags in dit artikel

,

De populaire dienst TinyURL wordt misbruikt door cybercriminelen, zo blijkt uit onderzoek van een beveiligingsbedrijf genaamd Finjan. De dienst zorgt ervoor dat databases met URL’s van websites die schadelijk zijn, hun werk niet kunnen doen.

Met behulp van de dienst TinyURL kan men gemakkelijk een URL inkorten, om deze vervolgens gemakkelijker te kunnen mailen. De dienst is al vrij populair onder ‘gewone’ gebruikers, maar ook cybercriminelen gaan de dienst nu gebruiken om hun URL’s in te korten.

Wat blijkt namelijk, de dienst zorgt ervoor dat diverse databases, bijvoorbeeld die van Google, niet meer gebruikt kunnen worden. De URL die TinyURL gemaakt heeft van de website wordt gebruikt om te checken, die logischerwijs niet gevonden wordt. De website is echter wel degelijk schadelijk, omdat men automatisch doorverwezen wordt naar deze website.

Op dit moment zijn de meeste kwaadaardige TinyURL’s alweer verwijderd, maar het zou kunnen dat de criminelen besluiten deze dienst structureel in te gaan zetten. Een kwestie van tijd, zo menen diverse websites. Naast TinyURL zijn ook websites zoals Kurl, bit.ly en w3t.org. bit.ly, die dezelfde dienst aanbieden slachtoffer geworden.