2min

Tags in dit artikel

, ,

Onderzoekers van de universiteit van Rennes, Groot-Brittannië, hebben geconcludeerd dat Dr Kawashima’s Brain Training of Brain Age niet beter voor de hersenen is dan het spelen van een simpel spelletje Scrabble of het invullen van een Sudokupuzzel.

Brain Age is een puzzelvideospel dat ontwikkeld is door Nintendo voor gebruik op de Nintendo DS. Het spel werd gepromoot als een spel dat je lichaam mentaal zou moeten verbeteren en als een spel dat ook de mensen die niet regelmatig een spelletje zouden spellen aan moest spreken.

Professor aan de universiteit van Rennes, Alain Lieury vertelde, "De Nintendo DS is een technologisch juweeltje. Als een spel is het zeer leuk, maar het zou een leugen zijn als ik het een test met een onderzoekende achtergrond zou noemen."
Om hun claims te kunnen ondersteunen met enige vorm van bewijs, heeft het team een experiment uitgevoerd met 67 kinderen die 10 jaar oud waren. De eerste twee groepen van de vier trainden gedurende zeven weken met de Nintendo DS. De derde groep trainde gedurende dezelfde periode hun hersenen door puzzels te maken met enkel een pen en een stuk papier. De laatste groep deed geen enkel extra werk buiten hetgeen zij normaal voor school moesten doen.

Logisch redeneren, geheugencapaciteiten en rekenvaardigheid worden allemaal voor en na de zeven weken getest bij alle personen. Later worden de resultaten met elkaar vergeleken. De kinderen die gedurende de zeven weken zich vermaakt hebben met de Nintendo DS bleken geen enkele verbetering te tonen bij de geheugentests.

Als verweer op de woorden van de universiteit vertelde Nintendo dat het nooit beweerd heeft dat er bewezen is dat hun spellen ook daadwerkelijk zouden werken. Een woordvoerder van Nintendo vertelde, "De uitdagingen in Brain Training en More Brain Training zo geïnspireerd op de oefeningen die ontwikkeld zijn door de gerespecteerde neuroloog Dr Kawashima. Hij gelooft erin dat het brein getraind moet worden om fit te kunnen blijven, precies op dezelfde manier zoals ons lichaam dat ook nodig heeft om in vorm te blijven."