2min

Dood gaan is een vrij luguber onderwerp dat niet makkelijk besproken wordt. Daar wil een nieuwe website genaamd uitvaartcodicil.nl op inspelen, via deze website kan men online zijn of haar uitvaart regelen.

Wanneer men de website bezoekt is het gelijk duidelijk waarom de website tot leven is geroepen: "Het overlijden is een ingrijpende emotionele gebeurtenis. Vaak zijn de nabestaanden niet op de hoogte van de wensen van de overledene. Toch zullen juist in die eerste dagen veel praktische zaken geregeld moeten worden. Hoe en waar de begrafenis of crematie zal plaatsvinden, welke rouwkaart er wordt verzonden en komt er wel of geen advertentie in de krant? Zou het niet mooi zijn als de nabestaanden de tijd tussen overlijden en uitvaart kunnen besteden aan het gedenken van de overledene?"

Voor veertig euro kan men een ‘boekje’ laten samenstellen waarin staat hoe hij of zij na zijn of haar dood behandeld wil worden. Het boekje wordt thuis gezonden. "Mensen vinden het toch een beetje eng over hun eigen dood te praten. Met de Internet-dienst kunnen mensen thuis op hun gemak over hun uitvaart nadenken.", zegt initiatiefnemer Van Erk.

Via het internet kan men ook een soort offerte laten maken van de uitvaart. Na de vragenlijst krijgt men een indicatie te zien van de kosten. Het blijft volgens van Erk ook bij een indicatie, omdat de kosten altijd anders kunnen zijn. De initiatiefnemer verwacht dat de website voornamelijk bij veertig tot zestig jarige populair wordt. De keuze ligt overigens niet vast en kan online gewijzigd worden.