1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Websites van de overheid moeten aan het eind van 2010 beter beschikbaar zijn voor mensen met een visuele handicap, dyslexie of een motorische handicap. Die belofte werd gedaan door staatssecretaris Ank Bijleveld op woensdag, na vragen van SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak.

"Steeds meer diensten van de overheid worden via internet aangeboden. Die informatie moet voor iedereen toegankelijk zijn en dat is nog lang niet overal het geval," stelt het Kamerlid in een verklaring.

Op dit moment werkt 22 procent volgens de richtlijnen om de websites toegankelijk te houden voor iedereen, in totaal beheert de overheid 1200 websites. Er zijn diverse mogelijkheden om de website beter te maken voor mensen met een handicap, zo kan men de kleuren en contrasten anders vormgeven, maar er kan ook voor gekozen worden om een voorlees-optie toe te voegen. Volgens onderzoek van de Stichting Accessibility voldoen bij ministeries 46 procent van de webpagina’s aan de richtlijnen, bij provincies is dit 8 procent en bij gemeenten 2 procent.

Aan het eind van het jaar krijgen de websites een tussenbeoordeling, maar in 2010 moet de website echt ‘klaar’ zijn om bezocht te worden door een gebruiker met een handicap.