1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple doet mogelijk niet mee met een nieuwe universele standaard voor opladers van mobiele telefoons. De standaard wordt wel door diverse andere fabrikanten ondersteund.

Dinsdag presenteerden AT&T, LG, Motorola, Nokia, Orange, Qualcomm, Samsung, Sony Ericsson, T-Mobile en Vodafone in samenwerking met GSMA, dat de belangen van telecomproviders behartigt, plannen om rond januari 2012 de meeste telefoontoestellen te voorzien van de nieuwe standaard die gebaseerd is op micro-USB-aansluitingen.

Met de nieuwe standaard moet het mogelijk gaan worden om één en dezelfde oplader te gebruiken voor een breed aantal verschillende merken en typen mobiele telefoons. Tegenwoordig heeft vrijwel elke fabrikant zijn eigen oplader en verschilt de oplader vaak ook nog bij verschillende typen telefoons van hetzelfde merk.

Ondanks dat ook de Europese Commissie voor Europa streeft naar één standaard voor het opladen van mobiele telefoons, behoort Apple niet tot de ondersteunde fabrikanten. Eurocommissaris Günter Verheugen noemde het maandag ‘onacceptabel’ dat elke fabrikant zijn eigen stekker heeft.

Apple maakt al sinds 2002 gebruik van de eigen ‘Universal Dock Connector’ op alle iPods en iPhones en is mogelijk niet geïnteresseerd in een andere standaard. Tegen januari 2012 behoort de Universal Dock Connector ook al tien jaar tot de vaste uitrusting van iPods en iPhones. Bovendien wordt de Universal Dock Connector niet alleen gebruikt voor het opladen van apparaten, maar ook voor de overdracht van data zoals muziek.