2min

Tags in dit artikel

, ,

Virtualisatie-bedrijf VMware presenteerde tijdens de VMworld Europe 2009-conferentie een virtualisatieproduct voor mobiele apparaten.

VMwares Mobile Virtualisation Platform, kortweg MVP, werd tijdens de conferentie live gedemonstreerd door Jerry Chen, director of enterprise desktop platforms and solutions bij VMware.

Chen zette voor het publiek van zijn keynote een Windows Embedded CE 6.0 besturingssysteem als virtuele machine op een Nokia N800 smartphone. Chen toonde dat het besturingssysteem geen hinder in werkbaarheid vertoonde door de virtualisatie.

Na de Windows-demonstratie liet Chen zien dat hij ook Google Android kon draaien, het opensource-besturingssysteem voor mobiele apparaten van Google, en dat ook deze zonder hinder reageerde. De demonstratie liet tevens zien dat beide besturingssystemen tegelijkertijd konden draaien en naast elkaar weergegeven konden worden in de VMware console.

Elke virtuele machine verbruikt minder dan 40MB geheugen, wat volgens Chen makkelijk in de geheugencapaciteit van de Nikia N800 past. Het touchscreen werkte onder beide gedemonstreerde omgevingen.

VMware MVP Demonstratievideo

VMware MVP werd voor het eerst in november vorig jaar aangekondigd en moet het mogelijk maken om besturingssystemen makkelijk uit te wisselen tussen verschillende mobiele telefoons, ook moet het makkelijk zijn om verschillende profielen te hebben. "Ik wil de eerste zijn die een telefoon heeft waarin ik zowel mijn werk en persoonlijke omgeving heb die compleet van elkaar zijn gescheiden", aldus Jerry Chen.

MVP moet het voor fabrikanten ook makkelijker maken om een besturingssysteem voor mobieltjes te onderhouden omdat dezelfde image op meerdere mobieltjes werkt zolang het onder VMware MVP wordt gedraaid. MVP is nu in evaluatie bij fabrikanten van mobiele apparaten maar het is niet bekend wanneer het in productiemodellen naar voren komt.