2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het was twee Belgische crackers bijna gelukt de grootste bankroof ooit te plegen. Dankzij het intypen van het verkeerde wachtwoord lukte de roof echter niet en schoot 229 miljoen pond aan hun neus voorbij, zo meldt de krant The Times.

De Belgen waren lid van een internationale criminele bende die onder leiding stond van Hugh Rodley. Deze 61-jarige man deed zich voor als Lord, echter had hij deze titel helemaal niet.

Het lukte Jan Van Osselaer, 32 jaar oud, en Gilles Poelvoorde, 35 jaar oud, om in september 2004 software te installeren in de Sumitomo Mitsui-bank in Londen. Hierdoor konden ze gebruikersnamen en wachtwoorden kopiëren.

Rodley had ondertussen wereldwijd bankrekeningen opgezet om daar de 229 miljoen pond naar toe te sluizen en deze later wit te wassen.

Toen de twee Belgische mannen later echter terugkeerden om het geld te innen en over te boeken naar de rekeningen van Rodney, maakte een van de twee een catastrofale fout. Hij typte namelijk het verkeerde wachtwoord in met als gevolg dat de hele bende werd ontdekt en gearresteerd.

Rodley heeft nu acht jaar cel opgelegd gekregen, terwijl Van Osselaer 3,5 jaar achter de tralies verdwijnt, Poelvoorde moet vier jaar zitten. Ook Kevin O’Donoghue, de beveiligingsmedewerker van de bank die de dieven binnenliet, heeft vier jaar en vier maanden celstraf gekregen.

Alle verdachten hebben hun misdrijf bekend. Rodley is bovendien hoofdverdachte in nog twee andere zaken waarbij elfhonderd slachtoffers gevallen zouden zijn. Hij claimt dat hij met het geld de IRA had willen helpen.