1 min

Tags in dit artikel

, ,

De pc-markt zal zich in 2010 langzaam herstellen, maar in 2009 valt er nog een diepe dip te verwerken. Dit voorspelde analistenbureau IDC vrijdag.

In de eerste helft van dit jaar vallen volgens IDC de grootste klappen. Het bureau verwacht dat de verkopen van computers gedurende deze periode met zo’n acht procent zullen dalen. De tweede helft van het jaar schat IDC iets rooskleuriger in. De verwachting is dat de verkoop gedurende deze periode iets zal herstellen, waardoor de daling voor heel 2009 op 4,5 procent uit zal komen.

Waar er in 2008 nog 295 miljoen computers verkocht werden, zal het aantal dit jaar uitkomen op zo’n 282 miljoen, verwacht IDC. Volgens David Daoud, onderzoeksmanager bij het bedrijf, is de daling hoofdzakelijk te wijten aan de toenemende werkloosheid en de daaruit voortkomende dalende consumentenuitgaven. Hij verwacht dat veel consumenten tot 2010 zullen wachten met de aankoop van een nieuwe computer.

Om die reden zou in 2010 de verkoop van computers ten opzichte van 2008 moeten stijgen naar 300 miljoen. Daoud verwacht ook dat ondanks de recessie de verkopen van met name de notebooks de komende jaren zullen toenemen. Ook verwacht hij dat netbooks een steeds groter aandeel binnen de markt van notebooks zullen innemen.