2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een netbook moet volgens diverse beveiligingsexperts geen volledige antimalware-suite draaien. Hiervoor is de machine niet snel genoeg. Onderdelen draaien kan wel, een andere oplossing voor het openstaande beveiligingsprobleem is encryptie en VPN, zo stellen enkele onderzoekers.

Een netbook is een kleine laptop, veelal voorzien van een ATOM-processor en één gigabyte aan werkgeheugen. Er is tevens een kleinere harde schijf ingebouwd, omdat de laptop nooit groter is dan tien tot elf inch. Wanneer hierop een volledige security-suite geïnstalleerd wordt slokt deze hoogstwaarschijnlijk een groot deel van de performance, die de machine kan leveren, op.

"Netbooks zijn niet ontworpen voor zakelijke omgevingen. Ze begonnen als Linux-only, om alleen te surfen, e-mailen en chatten. Toen fabrikanten tegen problemen aanliepen omdat gebruikers Linux niet begrepen maar Windows wilden, bezweken ze onder de vraag en dat zette de deur naar onveiligheid open", aldus John Sawyer. Hij claimt dat het beter is om gedeeltelijke beveiliging te draaien, volledige suites zijn namelijk te zwaar. "Als zakelijke IT-shops netbooks ondersteunen, dan moeten ze alle schijven volledige diskencryptie laten gebruiken, een VPN-client installeren die voor al het internetverkeer wordt gebruikt, het verkeer via een proxy filteren als het terug naar het bedrijfsnetwerk komt en het monitoren met een IDS."

Het beveiligen van een netbook is overigens wel te doen. Volgens Sawyer is het vooral nagaan waarvoor de machine vooral gebruikt wordt en dat vervolgens beveiligen. Het gaat om een balans tussen productiviteit, functionaliteit en beveiligingsmaatregelen, zo stelt hij.