1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Britse toezichthouder voor dataverzameling heeft gisteren een officiële klacht van mensenrechtenorganisatie Privacy International ontvangen over Google Street View. Mensen zouden namelijk herkenbaar op de foto staan.

Er zijn volgens Privacy International veel mensen die klacht hebben ingediend bij de mensenrechtenorganisatie. Zo zouden er meer dan tweehonderd mensen klacht hebben ingediend. Zij stonden allemaal herkenbaar op de foto in Google Street View, op gênante tijdstippen. Enkele liepen bijvoorbeeld de seksshop uit, of braakte op de straat.

De nieuwe dienst van Google laat zien hoe de straat eruit ziet en is inmiddels ook in Nederland beschikbaar. Zo kan je via Google Street View zien hoe een plaats, of buurt, er precies uitziet. Google heeft al aangegeven dat mensen onherkenbaar gemaakt worden op de foto, indien dat niet genoeg is zal Google de foto verwijderen.

De toezichthouder, Information Commissioner (ICO), moet van Privacy International de situatie heronderzoeken. Zij hadden al eerder een uitspraak gedaan dat Google zich prima aan de wet hield, door de foto’s te verwijderen indien de gebruiker dit vroeg.

Het ICO stelt dat gebruikers eerst met Google contact op moeten nemen indien ze ongewenst op Street View staan. Wanneer Google de foto dan niet verwijderd kan het ICO ingeschakeld worden. Google geeft aan te snappen dat mensen zich zorgen maken. Maar het is nergens voor nodig, zo stelt Google, omdat zij gewoon de foto verwijderen indien nodig.