2min

Tags in dit artikel

, , ,

Vorige week werd er een class action-rechtzaak tegen Apple aangespannen waarin het bedrijf verweten wordt onachtzaam te zijn geweest bij het verhelpen van een bekend probleem van de MagSafe-lichtnetadapters van de MacBook-serie.

Volgens de aanklagers kan een probleem met verzwakte kabels zorgen voor brandgevaar. Apple werd vorig jaar nog aangeklaagd voor adapters van de iBook en PowerBook die spontaan de geest gaven. Dit maal gaat het om MagSafe-adapters van de MacBook, MacBook Air en MacBook Pro.

De aanklacht stelt dat de MagSafe-lichtnetadapter vatbaar is voor rafelende kabels en oververhitting, en als zodanig brandgevaar vertegenwoordigt. Verder beschuldigt men Apple ervan onachtzaam te zijn geweest bij het ontwerp van de lichtnetadapter en stelt schendingen van verschillende wetten omtrent consumentengarantie vast.

Apple wordt er tevens van beschuldigt geen stappen te hebben ondernomen om de defecten op te lossen, al wordt in de aanklacht wel opgemerkt dat daarover geen absolute zekerheid bestaat. Als bewijslast voert men talloze reviews van de online Apple Store en Amazon.com aan die problemen omtrent rafelen, kortsluiting, oververhitting en smelten van de kabels beschrijven.

Vorig jaar erkende Apple nog dat er een probleem met MagSafe-connector bestond en geeft op een help-pagina op haar website aan dat klanten mogelijk in aanmerking komen voor een gratis vervangende adapter als er geen aanwijzingen zijn voor eventuele zelf toegebrachte schade al dan niet veroorzaakt door een ongeluk. Ook als de garantieperiode verlopen zou zijn, zou dit volgens Apple nog steeds gelden.

De rechtzaak eist van Apple dat het bedrijf vervangingskosten van de beschadigde adapters voor haar rekening neemt. Verder wil het dat vervangende adapters die door deelnemers aan de class action-rechtzaak zelf zijn bekostigd worden vergoed inclusief een redelijke schadevergoeding.

Uitgaand van het feit dat tientallen miljoenen van deze lichtnetadapters de afgelopen paar jaar zijn verkocht, lijkt het haast ondenkbaar dat het hier om een ontwerpfout gaat. Apple zal waarschijnlijk de class action-rechtzaak gaan afkopen, zoals het eerder met de zaak over foutieve PowerBook en iBook-adapters deed.