2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

FTD, een populaire usenet-applicatie waarop men kan zien wat er allemaal te vinden is op de nieuwsgroepen, heeft stichting BREIN aangeklaagd. De beheerder achter FTD vindt namelijk dat stichting BREIN zich schuldig maakt aan smaad.

Stichting BREIN heeft in de Volkskrant gezegd dat wat FTD doet illegaal is. De stichting leverde echter geen bewijs aan en heeft op deze manier onrechtmatig FTD zwart gemaakt. FTD eist nu rectificatie in een bodemprocedure.

Het programma FTD was al aangepast, omdat de NZB-knop in het programma dubieus was. Deze is vervolgens verwijderd, om tegemoet te komen aan Stichting BREIN. Daarnaast had FTD ook alle post-statussen weggehaald, waardoor elke post automatisch een SPOT werd. De stichting ging echter door met het zwart maken, waarop FTD besloot een bodemprocedure aan te spannen tegen de stichting. Directeur Ronald Sievers van FTD is positief over deze stap: "FTD is een volstrekt legale activiteit. Al sinds de oprichting in 2001 richt FTD zich op het elkaar wijzen op interessante downloads. En dat zou nu volgens Brein ineens verboden of zelfs strafbaar zijn. Dat accepteren wij niet."

"De claims van Brein berusten op juridisch drijfzand," vult ICT-jurist Arnoud Engelfriet aan. "Men spreekt van ‘faciliteren’ en het ‘structureel gebruik maken van de beschikbaarheid van ongeautoriseerd aanbod’, alsof het een uitgemaakte zaak zou zijn dat dat verboden is. Niets is minder waar. En bovendien faciliteert FTD slechts communicatie tussen mensen die geheel legaal downloaden van Usenet. FTD faciliteert of bevordert nergens uploaden en kan daar dan ook niet voor aansprakelijk gehouden worden."

De gehele dagvaarding is hier te lezen. De gedagvaarde partij moet op 3 juni voor de rechtbank verschijnen in eerste onderdeel van het proces. Omdat het een bodemprocedure is, kan het wel even duren voordat er uitspraak is. Als stok achter de deur is er een schadevergoeding van honderdduizend euro gevraagd.