1 min

Tags in dit artikel

, ,

Wetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam hebben een model vrijgegeven waarmee het mogelijk wordt om te achterhalen welke medicijnen zullen werken tegen het HIV-virus van de betreffende patiënt.

HIV is een ziekte waar veel verschillende medicijnen voor zijn. Elke patiënt reageert echter weer anders op de verschillende medicijnen, waardoor het lastig is om te bepalen wie welk medicijn nodig heeft. De wetenschappers stellen dat ze een model ontwikkeld hebben dat kan achterhalen welk medicijn het best zal werken en hoe de ziekte zich vervolgens gaat ontwikkelen.

Hiervoor zijn verschillende gegevens benodigd van de patiënt. Zo moet het immuunsysteem van de patient in kaart worden gebracht en zullen de gegevens die bekend zijn over het virus ook ingevoerd moeten worden. Peter Sloot, die gisteren naar buitenkwam met dit nieuws, sprak positief over het model.

Veel verschillende experts, op verschillende vlakken, hebben meegewerkt aan het systeem. Zo hebben diverse natuurkundige, diverse wiskundigen, medici, virologen en informatici hebben aan het systeem gewerkt. Er is een gigantische rekenkracht vereist, waardoor supercomputers uit de V.S. en Europa met elkaar samenwerken.

Inmiddels is het systeem succesvol getest in vijf ziekenhuizen. Sloot hoopt dat het binnenkort voor iedere dokter beschikbaar is, dan kan hij of zij via het internet opzoeken welk medicijn de patiënt nodig heeft. Zo schetst Sloot zijn ideale situatie. Het systeem werd aangekondigd in het vakblad: ‘Philosophical Transactions of the Royal Society’.