3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De vermeende zelfmoord van 25-jarige medewerker van Foxconn laat de discussie rond de arbeidsomstandigheden bij Chinese bedrijven weer flink oplaaien. Volgens critici moeten ook westerse opdrachtgevers een actieve rol spelen in de verbetering van deze omstandigheden.

Sun Danyong zou volgens de berichtgeving op 16 juli van het dak van zijn appartementencomplex gesprongen zijn, omdat hij een prototype van de nieuwe iPhone verloren zou zijn. Al snel deden geruchten de ronde dat Sun voor zijn dood geïntimideerd en in elkaar geslagen zou zijn door medewerkers van Foxconn. Het bedrijf ontkende dat, maar schorste wel een beveiligingsofficial. Apple sprak als opdrachtgever van Foxconn zijn medeleven uit met de familie van Sun en liet weten dat het van zijn leveranciers eist dat het goed omgaat met werknemers.

Het verhaal is daar echter nog niet mee afgedaan, want er duiken steeds meer berichten op dat Foxconn helemaal niet zo respectvol omgaat met zijn werknemers en ook niet helemaal vrijuit lijkt te gaan in de dood van Sun.

De vriendin van Sun plaatste een sms van hem op het internet. "Schat, het spijt me. Ga morgen terug naar huis. Ik zit in de problemen. Vertel het niet aan mijn familie. Neem geen contact met me op. Ik smeek je voor de eerste keer, doe het alsjeblieft. Het spijt me", aldus Sun in zijn sms op de avond voor zijn dood. Ook zou hij mails aan vrienden hebben verstuurd waarin hij liet weten dat hij door medewerkers van Foxconn in elkaar geslagen en opgesloten zou zijn. "Zelfs bij een Fortune 500-bedrijf kunnen deze dingen gebeuren", aldus Sun.

Volgens de broer van Sun zouden vrienden wel hebben bevestigd dat Sun zelfmoordplannen had, omdat hij enorm boos was op Foxconn, vanwege het feit dat ze hem vernederd hadden. De geschorste beveiligingsofficial ontkende Sun geslagen te hebben, maar liet in een interview weten wel zo boos te zijn geworden op Sun dat hij zijn rechterschouder zou hebben vastgepakt. Foxconn liet weten dat Sun geen goede verklaring had voor het verlies van het prototype en dat het niet de eerste keer was dat hij iets verloor.

Hoewel zowel Foxconn en de official hun handen dus in onschuld wassen betaalde het bedrijf wel ongeveer 44.000 dollar aan schadevergoeding aan de familie van Sun en gaven ze zijn vriendin een Macbook. De verklaring van Foxconn wordt door critici ook in twijfel getrokken, iemand die een verleden heeft met het ‘kwijtraken’ van dingen vertrouw je niet zestien prototypes van de nieuwe iPhone toe.

Volgens Suns vader en broer zou Sun echter nooit iets stelen. "Hij was eerlijk en bescheiden", aldus zijn broer in een interview. Na dit interview dook er echter een beveiliger met twee mannen in Foxconn-shirts op die de vertaler van de journalist in elkaar dreigden te slaan als ze door zou gaan met het interview. Volgen Foxconn ging het echter niet om medewerkers van Foxconn, maar mogelijk om politieagenten.

Hoe dan ook, de hele kwestie heeft een storm van kritiek aangewakkerd op het personeelsbeleid van Foxconn, maar ook op de rol van westerse opdrachtgevers daarin. Technologiebedrijven die de productie uitbesteden aan Chinese bedrijven hebben al de grootste moeite om hun intellectuele eigendommen te beschermen. Regelmatig lekken prototypes van nieuwe producten uit op Chinese websites of verschijnen er kort na de lancerig al namaakproducten op de markt. Daar komt voor wat betreft de Chinese bedrijven nog bij dat de arbeidsomstandigheden niet altijd even goed zijn.

Volgens rechtengroeperingen zou Apple zich actiever moeten bemoeien met het welzijn van werknemers bij zijn producenten. Volgens China Labor Watch is de dood van Sun te danken aan het onmenselijke en militaire managementsysteem van Foxconn en is er totaal geen respect voor de rechten van werknemers. De groepering zou dat kunnen onderbouwen met een studie die het vorig jaar deed naar de werkwijze van Foxconn. Maar volgens Foxconn worden werknemers juist goed behandeld. Werknemers verblijven op campussen bij de fabriek en hebben diverse sportfaciliteiten en winkels tot hun beschikking, zo bevestigde ook een journalist die het terrein mocht bezoeken. Buiten de poorten en uit zicht van de officials vertelde een van de werknemers echter dat hij door Foxconn gedwongen wordt om meer te werken dan wettelijk is toegestaan.

Het is onwaarschijnlijk dat Apple door dit voorval zal overstappen op een andere producent voor zijn producten, maar er zal ongetwijfeld nog het een en ander besproken worden tussen de twee bedrijven.