1 min

Tags in dit artikel

,

Justitie heeft bekendgemaakt twee mannen te vervolgen voor discriminerende teksten op de rechts-extremistische website Stormfront.

Het Openbaar Ministerie (OM) kwam gisteren naar buiten met de mededeling dat donderdag twee mannen voor de rechtbank moeten komen voor cyberracisme.

De 43-jarige Cicero zou in 2006 en 2007 racistische opmerkingen hebben gemaakt over Joden en getinte mensen. Hij zou ook een Joodse vrouw hebben bedreigd. De andere man met een leeftijd van 37 jaar, onder het pseudoniem Full of Pride, zou als moderator de pagina niet hebben verwijderd.

Stormfront zit zelf in de Verenigde Staten in de staat Florida. De pagina met de uitlatingen van Cicero zat in de Nederlandse tak van de website.

Deze vervolging is het gevolg van een onderzoek naar racistische opmerkingen op de site die in 2004 zijn begonnen. Tijdens het onderzoek werden meerdere woningen en een bedrijfspand doorzocht. Er werden enkele computers en documenten in beslag genomen.

Het onderzoek kwam door aangifte van het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Eerst waren er nog twee andere verdachten, maar er was niet genoeg bewijs om ze te vervolgen.