4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Afgelopen week lanceerde Psystar vol trots zijn Rebel EFI-software waarmee Mac OS X op een pc gedraaid kan worden. Dit leidde onder meer op Techzine tot een interessante discussie. Naar nu blijkt is de software echter niet de universele oplossing voor iedereen die Mac OS X op een pc wil draaien.

Computerworld heeft onlangs de geruchtmakende software van Psystar aan een uitgebreide test onderworpen en kwam daarbij tot opvallende conclusies. Volgens Psystar helpt de software om Mac OS X op elke algemene pc met Intel-processor te kunnen installeren. Maar volgens de review van Computerworld werkt het eigenlijk alleen zolang de hardware zo goed mogelijk overeenkomt met de hardware in een originele Mac.

Gemengde resultaten
Zo heeft men geprobeerd om Mac OS X Snow Leopard te installeren op een tamelijk high-end pc en ook op een Fujitsu T5010 laptop. Dit leverde gemengde resultaten op. De desktop-pc bleek prima in staat om Mac OS X op te starten en te gebruiken, maar de audio werkte niet en ook de schermresolutie was beperkt tot 1024×768 pixels. De laptop-installatie was minder succesvol. De geïntegreerde WiFi, tablet input, touchpad, geïntegreerde audio en vingerafdrukscanner bleken allen niet te werken en ook de resolutie was opnieuw beperkt tot 1024×768 pixels.

De oorzaak hiervoor heeft waarschijnlijk te maken met ontbrekende stuurprogramma’s. Veel van deze hardware wordt namelijk niet standaard door Mac OS X herkend. De Rebel EFI-software bevat weliswaar de mogelijkheid om naar stuurprogramma’s te zoeken, maar volgens Computerworld werkten de componenten ook niet nadat men de stuurprogramma’s had geüpdatet. "Het lijkt erop dat Psystar nog een hoop huiswerk te doen heeft voor wat betreft stuurprogramma’s en hardware-compatibiliteit", luidt de conclusie van de website.

Weinig informatie en ondersteuning
Frank Ohlhorst van Computerworld merkt in de review ook op dat Psystar zelf weinig informatie en ondersteuning biedt. De website van de ontwikkelaar bevat bijvoorbeeld geen handleiding voor de installatie, lijst met compatibele hardware of iets anders wat de gebruiker enig inzicht zou kunnen geven. "Ik was afhankelijk van een klein FAQ-document op de website om de installatie-procedure uit te vogelen", schrijft hij. "Dat document bevat slechts de basis — je hebt wel een beetje technische kennis van pc’s nodig om een installatie uit te kunnen voeren."

Inmiddels heeft Psystar wel een Hardware Compatibility List online gezet waarin gebruikers van de Rebel EFI-software vooraf kunnen zien of de hardware waar zij Mac OS X op willen installeren en de vastgestelde eisen voldoet. Psystar stelt daar ook dat als een onderdeel/computer niet vermeldt wordt, dit niet hoeft te betekenen dat het niet zal werken.

Gratis opensource-alternatief
Een geheel ander aspect brengt Ars Technica aan het licht. Psystar biedt de software aan in twee varianten: een gratis variant met beperkte hardware-ondersteuning en een tijdslimiet van twee uur en daarnaast een volledige variant die 50 dollar kost. Verschillende mensen uit de opensource-community hebben geopperd dat Psystars technologie afkomstig is van projecten uit de OSX86-community, die er naar streeft om dergelijke technologie en ondersteuning gratis beschikbaar te stellen. Deze broncode mag echter niet gemodificeerd of commercieel gedistribueerd worden, hetgeen Psystar wel doet.

Het is niet de eerste keer dat dit probleem aan aan het licht komt. Ook de software die Psystar gebruikte om Mac OS X Leopard op eerdere machines te installeren was eerder al onderwerp van discussie. Volgens het bedrijf heeft het de software zelf ontwikkeld, maar omdat het bedrijf zelfs niet in staat om zijn advocaten te betalen en op het randje van faillissement balanceert, heeft Ars Technica zijn twijfels over dit gegeven. Het ontwikkelen van dergelijke software is niet gratis en kan wel enkele jaren duren. Het lijkt bovendien onwaarschijnlijk dat hier slechts door vrijwilligers aan gewerkt is.

EULA
Tot slot is er nog het aspect dat het volgens de End User License Agreement (EULA) helemaal niet is toegestaan, of zelfs verboden is, om Mac OS X op een pc te draaien. "U gaat akkoord dat u de Apple Software niet installeert, gebruikt of draait op geen enkele niet door Apple gecertificeerde computer of anderen in staat stelt om dit te doen", luidt de EULA vrij vertaald. Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is een EULA rechtsgeldig, maar alleen als je als consument deze voorafgaand aan de koop van het product hebt kunnen inzien. Dat laatste is dus eigenlijk nooit het geval.

"Wettelijk gezien mag je de software ook installeren op elke computer die je hebt", stelt hij. "Maar dat moet wel passen binnen het doel waarvoor je de software hebt gekocht." Deze bepaling is een lastige situatie omdat daarbij de intentie van Apple volgens Engelfriet een grote rol zou spelen. De intentie van Apple voor wat betreft de verkoop van Mac OS X is eigenlijk dat je het op een Apple-computer installeert. Als particulier heb je volgens Engelfriet echter weinig te vrezen en zou je met een gerust hart Mac OS X op je pc, laptop of netbook kunnen installeren.